Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2004.

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Treća nedjelja došašća, nedjelja je Caritasa. Pripravljajući se za svetkovinu Božića vjernici katolici danas će u Hrvatskoj učiniti snažan duhovni korak. Ispitat će svoj odnos prema bližnjemu, raspoložiti svoje srce samilošću i dobrotom te se velikim razumijevanjem približiti onima koji su u nevolji, siromašnima, prognanima, ljudima bez zaposlenja, obiteljima s brojnom djecom, starima i bolesnima. Vjerničkim očima prepoznat će u njima Isusovo lice i svojim novčanim darom iskazati im pažnju. Pozivam vas da se velikodušnim srcem pridružite svima njima, te Bogu koji je na Božić očitovao svoje čovjekoljublje posvjedočite svoju osjetljivost za čovjeka. Znam da će vaš dar u brojnim slučajevima biti pomoć potrebnih potrebnima.

Dok nastojite u svojoj obitelji pripravljati božićni obiteljski stol, učinite da i siromašni budu njegovi dionici. Dok u svojim domovima palite božićna svjetla, upalite svojom darežljivošću svjetlo radosti u domovima starih i osamljenih ljudi gdje vlada hladnoća i mrak. Dok o Božiću u svojoj obitelji jedni drugima pružate iskaze ljudske blizine i radujete se međusobnom zajedništvu, posvjedočite to i onima kojima nema tko drugi pristupiti: pohodite bolesne, stare, siromašne i osamljene u svojoj blizini. Dok ukrašavate svoju kuću božićnim drvcem i drugim nakitima, ukrasite svoje srce darovima dobrote, velikodušnosti, plemenitosti i ljubavi za druge. Tako će Vam Božić biti uistinu radostan i duhovno bogat. Zahvaljujem Vam što razumijete Boga koji voli čovjeka i što mu omogućujete da kroz vas ostvari svoju blizinu i pruži utjehu nevoljnima.

Sve vas blagoslivljam te molim da Bog nagradi svaki vaš velikodušni dar za ljude u potrebama. Srdačno vas u Gospodinu pozdravlja vaš požeški biskup

+ Antun Škvorčević

U Požegi, 1. prosinca 2004.