Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2005.

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

„Očitovala se dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga“ (Tit 3,4). Tako sv. Pavao najkraće opisuje otajstvo Božića. Potrošački duh svom silinom želi prodrijeti u svaki naš dom, osobito kroz televizijske reklame, te sve jače širi groznicu kupovanja, pretvarajući Božić u veliku trgovinu i svodeći ga na materijalno i izvanjsko. Na taj način upravo za Božić jače se očituju u Hrvatskoj podjele na bogate i siromašne, koji zbog svojega teškog materijalnog stanja nisu u mogućnosti sebi priskrbiti počesto niti osnovno za život. Upravo tijekom svetih blagdana siromasi se osjećaju još poniženijima u svom ljudskom dostojanstvu. Današnja Nedjelja Caritasa želi nas podsjetiti na nutarnju, duhovnu stranu Božića, koja se krije u dobroti Božjega i našeg srca. Božić je dobrota i čovjekoljublje! Darovati siromasima od svojih počesto skromnih dobara, imati vremena za osamljene, pohoditi bolesne i starije, iskazati poštovanje i dobrohotnost prema prognanima, osobito obiteljima s brojnom djecom, znači pridružiti se Božjem čovjekoljublju, te za Božić postati promicateljima izvornih ljudskih vrijednosti i čovjekova dostojanstva, doprinijeti ublažavanju trpljenja zbog nepravednoga socijalnog stanja. Omogućite da Bog ovog Božića kroz vas pohodi Hrvatsku i postane blizu siromašnima i nevoljnima.

Pozivam vas da u tom duhu danas dadnete svoj godišnji novčani prilog Caritasu kako bi on mogao pomoći najpotrebnijima. Biskupijski Caritas nastojat će preko volontera Župnih Caritasa i drugim putovima siromašnima dostaviti za Božić naš zajednički dar. Tako će vaša kap dobrote zasjati u Božjem slapu dobrote.

Zahvaljujem vam što ćete u pripravi i za ovogodišnji Božić ispovjediti svoju pripadnost Bogu čovjekoljublja. Molim da on nagradi vašu plemenitost i velikodušnost te na sve vas zazivam blagoslov Oca i Sina i Duha Svetoga – vaš požeški biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, 28. studenog 2005.