Pismo požeškog biskupa vjernicima prigodom potresa u Indoneziji i poziv na prikupljanje pomoći

Ovih dana obavijesna sredstva upoznala su nas s teškim potresom i njegovim posljedicama u Indoneziji na otoku Javi. Preko pet tisuća mrtvih, mnoštvo oslijeđenih, više od 35.000 razorenih kuća, oko 200.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom kojima još k tome prijeti vulkan Merapi svojom sve jačom aktivnošću. Kolika li je tuga i bol u srcu onih koji su izgubili najbliže, nesigurnost i strah kod ranjenih pred prijetnjom gladi.

Danas na svetkovinu Pedesetnice – Duhova spominjemo se silnog djela Duha Božje ljubavi, koji je zahvatio srca učenika i osposobio ih da iz duboke spoznaje i jedinstva s uskrslim Isusom započnu svjedočiti Radosnu vijest i okupljati Crkvu iz svih rasa i naroda. Kako bi bilo moguće dostojno slaviti ovu svetkovinu a da u tom istom Duhu Ljubavi ne očitujemo svoju solidarnost prema braći u nevolji, koja su pogođena potresom. Neka naša vjernička solidarnost bude ponajprije izražena molitvom. Na svakoj svetoj misi s narodom uključimo u Isusovu žrtvu preminule, patnike i stradalnike u spomenutom potresu a posebno ih se sjetimo u Molitvi vjernih. Neka se na kraju svake svete mise organizira posebno skupljanje novčanih priloga za nastradale u potresu. Svjesni da Isus Krist trpi u svakom čovjeku patniku (usp. Mt 25,40), otvorimo za njih svoje srce i darežljivu ruku, svatko prema svojim mogućnostima. I ovom prigodom podsjećam vas na istinu da tko brzo daje, dvostruko daje. Naš Biskupijski Caritas žurno će proslijedit vaš dar nastradalima.

U raspoloženju solidarnosti i ljubavi prema žrtvama potresa želim vam svima radosnu i blagoslovljenu svetkovinu Pedesetnice.