Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2006.

Poštovana i draga braćo i sestre u Isusu Kristu!

Na treću nedjelju došašća slavimo Nedjelju Caritasa. Želio bih od sveg srca zahvaliti našem središnjem biskupijskom Caritasu u Požegi i svim caritasovim volonterima u mnogim župama naše Biskupije za njihovo nesebično i požrtvovno služenje u otkrivanju Isusova lica u siromašnima, starijima, bolesnima, prognanima i patnicima te za pomaganje svima nama da takvima iskažemo ljubav i očitujemo svoju vjernost Isusu Kristu. Jednako tako žarko bih želio da o desetoj obljetnici utemeljenja naše Biskupije ni jedna naša župa ne bude bez organiziranog Caritasa. Vjerujem da će svećenici u tom nastojanju naći u vama vjernicima dobre i vjerne suradnike.

Zahvaljujem svima vama, braćo i sestre, za novčani doprinos, kojeg ste velikodušno darovali na prošlogodišnju Nedjelju Caritasa, prigodom prikupljanja priloga za žrtve potresa u Indoneziji, za korizmeni dar namijenjen za pomoć u izgradnji domova prognanim obiteljima s brojnom djecom, za sudjelovanje u prikupljanju hrane za potrebne te u drugim akcijama.

Svojim novčanim darom i širom suradnjom vi pomažete projekte koje naša Biskupija ostvaruje posredstvom biskupijskog Caritasa. Nabrojit ću neke od njih: Biskupija pruža novčanu pomoć prigodom krštenja petog i daljnjeg djeteta u obitelji; materijalno podupire obitelji s brojnom djecom u njihovim različitim potrebama; kako u minulima, tako je i u tekućoj školskoj godini odobrila više od šezdeset stipendija siromašnim učenicima i studentima, koju dodjeljuje putem Biskupijske zaklade, utemeljene za tu svrhu; u Kolegiji u Požegi – Domu za siromašne učenike uzdržava određeni broj đaka; pomaže izgradnju ili popravak kuća obiteljima s brojnom djecom; organizira Caritasovu kuhinju u Požegi i svakog dana hrani preko sedamdeset starijih ili bolesnih pojedinaca i obitelji koje nisu u mogućnosti same si osigurati objed; pribavlja dnevno kruh i mlijeko određenom broju prognanih obitelji koje to zbog malih mirovina ili drugih razloga ne mogu same priskrbiti; pokreće prigodne karitativne akcije kao što je nabavka drva za ogrjev, skupljanje pšenice prigodom žetve, sabiranje živežnih namirnica pred Božić i Uskrs u trgovinama i drugo.

Neka Bog ispuni blagoslovom svakog darovatelja te pomogne da Caritas kao organizirana i trajna dobrota vas vjernika naše Biskupije dadne sve jače svjedočanstvo naše vjere u Isusu Krista u vremenima koja umnažaju broj siromašnih, posebno na prostorima Slavonije.
Potičem vas da poslušate poziv sv. Ivana Krstitelja iz evanđelja treće nedjelje došašća: «Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako» (Lk 3, 11). Čvrsto vjerujem da ćete u pripravi i za ovogodišnji Božić očitovati svoju vjerničku osjetljivost prema bližnjemu te na Nedjelju Caritasa dati svoj novčani dar za naš Biskupijski Caritas kako bi on mogao i dalje ostvarivati naše zajedničke projekte dobrote.
Sve vas povjerava Božjoj ljubavi i od srca pozdravlja – vaš požeški biskup

+ Antun Škvorčević

U Požegi, 6. prosinca 2006.