Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2007.

Kršćanska braćo i sestre, dragi vjernici!

Svjedoci smo da se i u Hrvatskoj trgovanje i kupovanje nameće kao najvažnije što prije Božića treba učiniti. Po odluci hrvatskih biskupa treća nedjelja došašća, koja ove godina pada na 16. prosinca, Dan je Caritasa. On nas želi podsjetiti kako je svođenje Božića na materijalno u dubokom neskladu s božićnim događajem, jer je u njegovu središtu čovjek, kojega je Bog rođenjem svoga Sina uzdigao na veliko dostojanstvo, prigrlivši njegovo siromaštvo, njegovu krhku, patničku i smrtnu narav. Stoga u neposrednoj pripravi za Božić usmjerimo svoj pogled prema siromašnima, otvorimo srce za potrebite te po daru kojeg ćemo dati za druge posvjedočimo svoje opredjeljenje za dobrotu, ljubav i istinsko čovjekoljublje.

Sve vas pozivam, drago braćo i sestre, da pred Bogom, darivateljem svakog dobra, na Nedjelju Caritasa budete velikodušni darovatelji za braću u nevolji te im tako iskažete svoju blizinu i ljubav. Neka vaš dar bude sijanje za obilnu žetvu, kako kaže sv. Pavao: Tko sije oskudno, oskudno će i žeti. Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja (2 Kor 9,6-7).

Od srca vam zahvaljujem za dobrotu sa željom da po svom daru za siromašne budete ispunjeni pravom božićnom radošću – vaš biskup Antun.

Požega, 10. prosinca 2007.