Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2008.

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Caritasova nedjelja, 14. prosinca 2008., slavi se u ozračju svjetske gospodarske krize. Zabrinuti smo zbog posljedica koje ona može izazvati i u Hrvatskoj. Ipak smo upravo u ovo predbožićno vrijeme u opasnosti podleći agresivnoj potrošačkoj groznici. Vjerujem da ćemo, bez obzira na kupovne mogućnosti, sačuvati svoju vjerničku slobodu pred primamljivošću trošenja te nećemo dopustiti da nam se Božić svede na izvanjsko i materijalnu ispraznost. Ne zaboravimo, Božić je najprije svetkovina čovjeka za kojega je Bog dao Sina svojega rođena od Djevice Marije u siromaštvu betlehemske štalice. Naša pažnja i ljubav prema bližnjemu, napose onome u nevolji, najbolja su priprava za taj blagdan. Stoga vam upućujem poziv riječima sv. Pavla: Sjećajte se siromaha (Gal 2,10). Činite to na djelatan način: trajnim njegovanjem vlastite osjetljivosti prema bližnjima, te pripravnošću na svakovrsnu solidarnost pri dijeljenju materijalnih dobara s ljudima u potrebi. Poznato vam je da smo kao odgovor na siromaštvo u Slavoniji, u deset naših dekanata organizirali program edukacije Caritasovih volontera tijekom ove pastoralne godine, kako bi u svakoj župi mogli snažnije promicati evanđeoski pristup čovjeku, prepoznavati potrebe ljudi u nevolji, pritječući im u pomoć iskrenim i zauzetim vjerničkim raspoloženjem. Zahvaljujem svim sudionicima tih susreta.

Pozivam vas, braćo i sestre, da u pripravi za Božić posjetite domove u kojima je osama, bolest, starost ili siromaštvo, unoseći u njih ljudsku toplinu i pružajući pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. U Caritasovu nedjelju sve ih molitvom uključimo u naše euharistijsko zajedništvo. Vaš novčani prilog kojega ćete darovati za ove svete mise namijenjen je siromašnoj našoj subraći. Zahvaljujem vam što plemenito iskazujete solidarnost i velikodušnost.

Neka vas Svevišnji obdari mirom i drugim dobrima. Sišao na vas Božji blagoslov! Srdačno vas pozdravljam u Gospodinu – vaš biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, 2. prosinca 2008.