Biskupovo pismo krizmanicima 2009.

Poštovani i dragi krizmanici!

Danas, na Veliki četvrtak – uz sudjelovanje vaših svećenika i predstavnika ovogodišnjih krizmanika iz više župa naše Biskupije – posvećujemo ulje u požeškoj Katedrali kojim ćete uskoro biti pomazani u slavlju svete Potvrde. U ovoj dragoj prigodi sve vas od srca pozdravljam i uključujem u molitveno zajedništvo.

Iznenađujuća je i radosna činjenica što ste se po Božjem naumu rodili, probudili na neponovljivu osobnost, fizički odrastate uz pomoć svojih roditelja i drugih dobrih ljudi, izgrađujete intelektualno i duhovno, te u svojoj mladenačkoj slobodi nastojite pronaći put na kojem ćete živjeti smisao svoga postojanja. Zajedno s vama zahvaljujem za sve to Bogu i svima onima koji vas prate svojom nesebičnošću i dobrotom. Posebno zahvaljujem onima koji su vam pomogli upoznati Isusa Krista, ili sudjeluju u vašoj pripravi za slavlje svete Potvrde. Po tom sakramentu Duh Sveti će ljubavlju jačom od zla i smrti ispuniti vaša mlada bića i opečatiti vas kao Isusovu braću i sestre za svu vječnost. Radujem se što ste u Isusovoj Crkvi pronašli svoju duhovnu domovinu, širu obitelj u kojoj po svetim sakramentima i Božjoj Riječi rastete zajedno s drugim vjernicima u organizam, oživljavan i usmjeravan Duhom Svetim.

Želio bih vas potaknuti da vrijeme priprave za slavlje svete Potvrde bude za vas prigoda u kojoj ćete se kao mladi članovi Crkve vježbati u opredjeljenju za prave Isusove vrijednosti. Budite ustrajni u čestoj molitvi. Po njoj se otvarajte Bogu i dajte mu mogućnost da vas iznutra zahvaća i duhovno jača. Redovitim nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi uključujte se u onu novost života koju u vama može ostvarivati samo Isus Krist, hraneći vas u svetoj pričesti svojim preobraženim tijelom. Njegujte Isusov odnos prema svakom čovjeku, posebno prema bolesnima i siromašnima. Sudjelujte u caritasovim djelatnostima svoje župe. Iskustvo života po vjeri donijet će vam obilje radosti i oplemeniti vas.

Provjerite svoje mladenačke čežnje, istražite što vam srce kaže, ispitajte da li vas Bog zove u svećeničko ili redovničko zvanje. Ne bojte se krenuti putem Božjeg poziva. Vjerujem da znadete kako se nakon završene osmogodišnje škole uz ispunjavanje potrebnih uvjeta možete upisati u Katoličku klasičnu gimnaziju u Požegi ili Virovitici. K tome, u Požegi uz Gimnaziju imamo i srednjoškolski Kolegij, učenički dom u kojem mogu dobiti besplatni smještaj oni koji razmišljaju krenuti putem svećeništva kao i drugi siromašni učenici. S povjerenjem se obratite svojim svećenicima i vjeroučiteljima. Oni vam mogu pomoći u donošenju pravih životnih odluka.

Dragi krizmanici! Molim da dar Duha Svetoga koji ćete primiti u sakramentu svete Potvrde zahvati vaše srce te budete sposobni pravilno prosuđivati i hrabro se opredjeljivati za ono što je časno i dobro. Povjeravam svakoga od vas moćnoj zaštiti Isusove Majke, te vas, vaše roditelje i kumove od srca blagoslivljam.

Antun Škvorčević, v. r.

Požega, Veliki četvrtak, 9. travnja 2009.