Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2009.

„ODLIKUJTE SE U SVOJOJ DAREŽLJIVOSTI“ (2 Kor 8,7)

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Poznato mi je da mnogi među vama tijekom došašća u pripravi za svetkovinu Isusova rođenja nastojite oko svoje duhovne obnove. Trudite se vjernije sudjelovati na nedjeljnom euharistijskom slavlju, svakodnevno ste na misama zornicama, nastojite pristupiti sakramentu pomirenja, zauzetije se molite i njegujete vlastitu spremnost za dobra djela prema bližnjima, posebno prema nevoljnima. Pridonosite tako snazi duhovnoga vala koji u ovo predbožićno vrijeme zapljuskuje našu domovinu, otvara je Bogu i učvršćuje naše tisućljetno zajedništvo u Isusovoj Crkvi. Zahvaljujem vam na tom plemenitom vjerničkom djelu!

Vjerujem da ste opazili kako nas sredstva društvenoga priopćivanja i ovoga adventa različitim reklamama mame i potiču na trošenje novca. Zainteresirani već unaprijed trljaju ruke i u glavi zbrajaju svoje dobiti. No, Nedjelja Caritasa, koju Crkva u Hrvatskoj slavi usred došašća, 13. prosinca, usmjeruje nas na dublji odnos prema materijalnoj stvarnosti i pomaže nam da ne postanemo zarobljenici potrošačkoga društva. Taj dublji vjernički odnos sv. Pavao izražava riječima: „Odlikujte se u svojoj darežljivosti!“ (2 Kor 8,7). Naime, po njegovu svjedočenju, Isusovo rođenje događaj je Božje darežljivosti pa on piše Korinćanima: „Ta poznate darežljivost Gospodina našega Isusa Krista! Premda bogat, radi nas posta siromašan da se vi njegovim siromaštvom obogatite“ (2 Kor 8,9). Njegovo bogatstvo i darežljivost ne ogledaju se u materijalnoj vrijednosti nego u veličini osobnoga predanja u ljubavi za nas. Najveći dar kojega nekome možemo pružiti — mi smo sami! Na taj način drugoga istinski usrećujemo, siromašnoga cjelovito uzdižemo u njegovu dostojanstvu, ne svodimo ga na materijalnu potrebu. Time ne želimo obezvrijediti materijalno pomaganje nevoljnih jer je i ono sastavnim dijelom naše osobne naklonjenosti prema njima. Po tom daru, kako nas uči sv. Pavao, prokušava se istinitost naše ljubavi (usp. 2 Kor 8,8) koja ne stavlja materijalno u službu sebičnoga profita, nego u službu čovjeka. Pozivam vas, braćo i sestre, da se u tom duhovnom raspoloženju pripravljate za Božić, te da se u još većem broju pridružite Caritasovim volonterima u svojim župama. Organizirano na djelu svjedočite srdačnu pažnju, osobnu blizinu, poštovanje i razumijevanje prema onima koji su osamljeni, bolesni ili u materijalnoj potrebi. Svi oni – bez vaše topline srca, suosjećajne blizine i prijateljske riječi – ostaju siromašni. Potičem vas da u Nedjelju Caritasa –13. prosinca – darujete svoj novčani prilog za siromahe. Neka to bude svjedočanstvo vašega bogatstva duha i zahvalnosti Isusu Kristu što vas je svojim siromaštvom u betlehemskoj štalici i na križu obogatio ljubavlju koja pobjeđuje smrt. Tako će po vama djelo „darežljivosti“ (2 Kor 8,6) Požeške biskupije i u pripravi za ovogodišnji Božić očitovati našu duhovnu snagu.

Svakome tko svjedoči „dar darežljivosti a ne škrtosti“ (2 Kor 9,5) uzvratit će „Bog, bogat milosrđem“! (Ef 2,4). Na sve vas zazivam blagoslov Oca i Sina i Duha Svetoga te vas od srca pozdravljam. Vaš biskup –

✠ Antun Škvorčević

Požega, 1. prosinca 2009.