Biskupovo pismo krizmanicima 2010.

Dragi krizmanici!

Danas, na Veliki četvrtak, 1. travnja 2010., dok zajedno s vašim župnicima i drugim svećenicima, uz sudjelovanje predstavnika ovogodišnjih krizmanika, posvećujemo ulje u požeškoj katedrali kojim ćete uskoro u slavlju sakramenta svete Potvrde biti pomazani, na vas mislimo i za sve vas molimo. I ove godine nekoliko tisuća vas mladih bit ćete u našoj Biskupiji opečaćeni darom Isusova Duha, krenut ćete dalje u život duhovno ojačani, ugrađeni u zajedništvo Crkve, kojeg je graditelj sam uskrsli Isus Krist, pobjednik nad smrću u snazi svoga Duha. Na taj način uključit ćete se u bogatu duhovnu baštinu, koja na našim prostorima traje već gotovo četrnaest stoljeća. Na njezinu temelju mnogi su naraštaji mladih oblikovali svoj život po Isusovu modelu i stvarali civilizaciju po mjeri Božje ljubavi.

Na susretima s vama minulog mjeseca veljače osjetio sam vaš mladenački žar i živu želju da ne budete zavedeni na bespuća života, da ne postanete žrtve poroka, droge, alkohola, nasilja, besmislenih lutanja, nego da vam Isus Krist bude orijentir i putokaz. Naime, jedini on je za sebe mogao reći: «Ja sam Put i Istina i Život» (Iv 14,6). Po vjernosti njemu bit ćete u srcu bogati, ispunjeni svjetlom, ljubavlju i mirom, što dolazi od Boga, jasni u opredjeljenju za vrijednost ljudskog života od naravnog začeća do prirodne smrti, braka i obitelji, rada i kulture. Da biste duhovno rasli isplati se svaki dan pronaći vremena za molitvu, nedjeljom sudjelovati na svetoj misi, nastojati biti povezani s drugim mladima u Crkvi, uključiti se u zajednicu mladih svoje župe, biti dionicima naših biskupijskih programa kao što je križni put mladih, susreti na biskupijskoj i nacionalnoj razini, pješačka hodočašća u marijanska svetišta i druga događanja po kojima su već brojni mladi postali dionici dragocjenog životnog iskustva.

Radujem se skorom susretu s mnogima od vas na slavlju svete Potvrde u vašim župama. Pozivam vas da se za taj važan i jedinstven duhovni događaj svoga života temeljito pripravite vjeronaučnim znanjem, pravo raspoloženim molitvenim srcem, i čistom savješću. Neka vas u tom nastojanju prati Isusova Majka i svakome od vas približi Isusa Krista, da ga otkrijete i zavolite kao najboljeg životnog prijatelja.

Od srca zahvaljujem vašim roditeljima što vas na pravi način vole te vam pomažu da oblikujete svoj život u svjetlu Isusova evanđelja, da budete ukorijenjeni u čvrstom duhovnom tlu Isusove Crkve. Jednako tako zahvaljujem vašim svećenicima i vjeroučiteljima što velikom dobrotom i strpljivošću nastoje biti s vama u pripravi za sakrament svete Potvrde. Sve vas srdačno pozdravljam iz naše požeške katedrale zajedno sa svim nazočnim svećenicima, moleći Isusa Krista da neke od vas pozove da ga slijedite u duhovnom, svećeničkom zvanju i budete služitelji ljudima u pronalaženju vječnog smisla i sreće. Neka na sve vas siđe blagoslov Oca i Sina i Duha Svetoga.

Vaš biskup – Antun Škvorčević, v. r.

U Požegi, na Veliki četvrtak, 1. travnja 2010.