PISMO VJERNICIMA PRIGODOM POPLAVE U SLAVONIJI

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Obilne kiše poplavile su minulih dana mnoga slavonska naselja, potopile kuće i njive, uništile ili oštetile imovinu. Brojne obitelji morale su napustiti svoje domove i dugo će još osjećati posljedice vodenog pustošenja, osobito one koje žive samo od poljoprivrede. Tako je mnogim osiromašenim slavonskim ljudima dodijeljeno nositi nove životne terete. Svima pogođenima poplavom izražavam svoju duhovnu blizinu i solidarnost, posebno onima na području Požeške biskupije, u podravsko-slavonskom dijelu, našičkom kraju, sljevu rijeke Orljave i posavskom dijelu. Ujedno od srca zahvaljujem svima koji su stradalnicima u najtežem trenutku već pritekli u pomoć.

Dok očekujemo da državne vlasti i mjerodavne ustanove učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ublažile nevolje i popravila nanesena šteta, duboko vjerujem da će i u ovoj prigodi u našoj Biskupiji ponovno progovoriti vjernička solidarnost jednakom osjetljivošću i žarom kao i u dosadašnjim sličnim slučajevima. Na solidarnost snažno upućuje i svetkovina Tijelova koja u središte naše vjerničke pozornosti stavlja euharistijsko otajstvo. Ono je svjedočanstvo Božje solidarnosti i ljubavi prema nama ljudima, prisutnost Isusova tijela položenog i krvi prolivene za nas, trajni poziv «Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac»! (1 Iv 3,1) i poticaj «Idi pa i ti čini tako!» (Lk 10,37).

Pozivam vas, braćo i sestre, da u nedjelju, 6. lipnja 2010. na svetim misama u svim našim župama uputimo Bogu svoju zajedničku molitvu za ljude pogođene poplavama u Slavoniji, da im Gospodin ispuni srce utjehom, nadom i mirom. Ujedno vas molim da na kraju svake svete mise darujete novčani prilog koji će naš biskupijski Caritas uručiti stradalnicima. I u svojim skromnim materijalnim mogućnostima posvjedočimo veličinu srca, pomažući onima kojima je to u ovom trenutku prijeko potrebno.

Neka Svemogući Bog uzvrati darovateljima obiljem svojih dobara. Sve vas pozdravlja i blagoslivlja vaš biskup – Antun.

Požega, Svetkovina Tijelova, 3. lipnja 2010.

Antun Škvorčević, požeški biskup