Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2010.

DOK IMAMO VREMENA, ČINIMO DOBRO SVIMA (Gal 6,10)

Kršćanska braćo i sestre, dragi vjernici!

Od srca vas pozdravljam u vašim adventskim nastojanima oko rasta u vjeri i dobru te se pridružujem radosti zbog Gospodinove blizine. Na treću nedjelju došašća, 12. prosinca 2010. slavimo u Hrvatskoj Dan Caritasa. Draga je to prigoda u kojoj želim izraziti duboku zahvalnost svima onima koji su tijekom minule godine očitovali u našoj Biskupiji svoju dobrotu i plemenitost, ljubav i samilosnu blizinu braći u nevolji, pomogli ljudima pogođenim nesrećama. Posebno zahvaljujem za pomoć koju smo vašom dobrotom mogli pružiti stradalnicima od poplava u našoj domovini i u katastrofalnim poplavama u Pakistanu.

Apostolov poticaj Dok imamo vremena, činimo dobro svima (Gal 6,10) ohrabruje me da vas i prigodom ovogodišnjeg došašća i Nedjelje Caritasa pozovem na solidarnost s braćom i sestrama u našoj domovini kojima je dodijeljen križ siromaštva, teret starosti ili nemoć bolesti, da im u pripravi za Božić – kada slavimo dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga (Tit 3,4) – molitvom, prijateljskim posjetom ili darom iskažemo svoju pažnju. Odlučite se za ono što je milo Gospodinu (Ef 5,9)! Premda možda i sami trpite zbog materijalnih nevolja i siromaštva, otvorite svoja srca i ruke za još siromašnije te im i svojim novčanim prilogom u Nedjelju Caritasa posvjedočite bogatstvo i snagu, veću i trajniju od materijalne. Tako ćete doprinijeti da Hrvatska nadolazećeg Božića bude manje okovana sebičnošću, ne bude zemlja zla i nemoći, nego domovina u kojoj Bog, po nesebičnosti malih i jednostavnih ljudi, duhom svoje ljubavi pobjeđuje mrak. Po velikodušnosti darivanja za siromašne bili obogaćeni mirom u srcu.

Neka na sve darovatelje prigodom Nedjelje Caritasa siđe obilan Božji blagoslov. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu – vaš biskup Antun.

Požega, 30. studenog 2010.

Antun Škvorčević, požeški biskup