Biskupovo pismo krizmanicima 2011.

Dragi krizmanici!

U požeškoj Katedrali na Veliki četvrtak, 21. travnja 2011. vaši svećenici i predstavnici ovogodišnjih krizmanika okupili su se oko biskupa da bi sudjelovali na slavlju posvete ulja kojim ćete biti pomazani prigodom primanja sakramenta svete Potvrde. U ovom svečanom trenutku želim posvjedočiti svoju molitvenu blizinu svakome pojedinome od vas i od srca vas pozdraviti.

Radujem se što vas je Bog pozvao u život i što – potpomognuti ljubavlju svojih roditelja i prijatelja u obiteljskom domu i školi – rastete u spoznajama, stječete važna iskustva, pripravljate se za budućnost. Osobito mi je drago što tijekom priprave za primanje sakramenta svete Potvrde nastojite s Isusom Kristom osluškivati svoje srce. On dobro pozna i razumije vaše mladenačke čežnje, ima odgovore na pitanja o smislu života, čovjekovoj veličini, o onome što s Bogom možete postati, želi vam pomoći da rastete u svojoj osobnosti i postanete sretni.

Vjerujem da ste otkrili kako se iskrenom svakodnevnom molitvom, nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi, nastojanjem oko dobrote i plemenitosti u odnosu prema drugim ljudima, osobito siromašnima, bolesnima i starima, uključujete u duboke životne sastavnice po kojima nadilazite ono što je negativno i nemoćno, postajete dionici Isusove ljubavi kojom je nadvladao smrt. Upravo to je cilj vašeg životnog putovanja: U snazi Isusova Duha biti jači od zla i smrti, postati pobjednici. U sakramentu svete Potvrde Isus Vas opečaćuje svojim moćnim Duhom, sudbinski sa sobom povezuje i potpuno uključuje u zajedništvo svoje Crkve. Tako ne ostajete na ovoj zemlji osamljeni ili izgubljeni putnici, nego duboko ukorijenjeni u baštinu koju je Isus tijekom tisućljeća ostvario s onima koji su mu vjerovali i oblikovali život s njime. Već vam unaprijed čestitam na tom snažnom duhovnom događaju sa željom da ponosno živite dostojanstvo u koje vas uvodi Isus Krist. Uvjeren sam da će on neke od vas pozvati da ga iz bližega slijede u svećeničkom ili redovničkom zvanju. Molim za vas da čujete njegov tihi prijateljski glas i hrabro se odazovete te se pridružite mladim svećeničkim aspirantima u našem požeškom Kolegiju, odnosno Sjemeništu.

Veselim se što ću idućega 7. svibnja s vama krizmanicima moći u Godini Gospe Voćinske hodočastiti u Voćin te u tom Svetištu, kao u dvorani posljednje večere, s Marijom moliti za vas dar Duha Svetoga, povjeriti joj naše obitelji u pripravi za dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Zasigurno će nas iz vječnosti i na tom hodočašću pratiti utemeljitelj Požeške biskupije, veliki prijatelj mladih, Sluga Božji papa Ivan Pavao II., koji će tjedan dana prije toga, 1. svibnja biti proglašen blaženim.

Od srca zahvaljujem vašim roditeljima, svećenicima, vjeroučiteljima i drugim prijateljima koji vam pomažu da budete što dublje povezani s Bogom i međusobno. Sve vas blagoslivljam i pozdravljam

– vaš biskup Antun.

Požega, Veliki četvrtak, 21. travnja 2011