Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2011.

„BUDITE JEDNI DRUGIMA DOBROSTIVI“ (Ef 4,32)

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Nedjelja Caritasa potiče nas da Božić dočekamo u pravom duhovnom raspoloženju i s konkretnim djelima dobrote. Sveti nas Pavao podsjeća da se u rođenju Isusovu „pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Božje“ (Tit 3,4), da nam je on u njemu „sve darovao“ (usp. Rim 8,32) te da zato trebamo biti „jedni drugima dobrostivi“ (Ef 4,32).

Mnogi će se i ovoga Božića truditi oko izvanjskih stvari, nove odjeće i drugih materijalnih dobara. Isti nas Apostol poziva da si pribavimo pravu odjeću: „Zaodjenite se (…) u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost. (…) A povrh svega – ljubav!“ (Kol 3,12-14). U tom nastojanju Božić i danas može biti događaj dubokoga značenja za pojedinca i društvo.

Sudjelovanjem na misama zornicama, obavljanjem svete ispovijedi te zauzetijom molitvom i drugim duhovnim djelima, mnogi se nalaze na tom putu. Neka Isusova ponizna, dobrostiva i uslužna ljubav, objavljena u jaslicama i na križu, osposobi svako naše srce da ovoga Božića novom snagom dobrote pristupimo svakome čovjeku, osobito nevoljniku. Na Nedjelju Caritasa molimo za takvo srce, obdarimo svojim dobrima bližnje, darujmo godišnji prilog za braću u potrebi!

Želio bih vam ovom prigodom zahvaliti što su brojni caritasovi volonteri u našim župama protekle godine svjedočili Isusovo čovjekoljublje i dobrostivost, što su im se i mnogi drugi pridružili u tom djelu te tako učinili svijet boljim. Posebno bih zahvalio svima vama koji ste u različitim prigodama očitovali svoje „dobrostivo i milosrdno srce“ molitvom i darom za braću u nevolji, a među ostalim, bili velikodušni i prema unesrećenima u Japanu. Gospodin vam uzvratio svojim neprolaznim dobrima!

Božji blagoslov zazivam na sve vas i srdačno vas pozdravljam — vaš biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, 2. prosinca 2011.