Biskupova korizmena poruka 2012.

DA ZASJA ŽIVOT I NERASPADLJIVOST PO EVANĐELJU (2 Tim 1,10)

Časna braćo svećenici i đakoni,
poštovani redovnici i redovnice,
bogoslovi, sjemeništarci i vjeroučitelji,
dragi vjernici.

Započinje korizma koju smo u Požeškoj biskupiji, o 15-oj obljetnici njezina utemeljenja, nazvali evangelizacijskom. Grčka riječ euangelion, na hrvatskome jeziku znači radosna vijest. Evangelizacijska korizma zajedničko je nastojanje oko oslobađanja od svojevrsne zarobljenosti svakodnevnim crnim vijestima i usmjeravanje naše pozornosti događaju, koji je od davnine nazvan radosnom viješću, kako bismo se u njega uključili, popravili kakvoću vlastita života i pripravili za vazmene blagdane. Da zasja život i neraspadljivost po evanđelju! (2 Tim 1,10).

  1. Tužne vijesti naše svakodnevice

Polazište nam je i ovom prigodom izazovna činjenica koju otkrivamo u svakome od nas. Pojavili smo se u svijetu bez vlastite odluke, život nam je darovan. Ispunjeni smo čežnjom za drugačijim čovjekom nego li je ovaj kojega ostvarujemo, te se zbog toga trajno, na različite načine, pokatkad i očajno, borimo da ga dosegnemo. No, okružuje nas zlo, patnja i bolest koju ne možemo izbjeći, a na kraju nas čeka smrt. Iskustvo nam govori da se samo ljubavlju možemo izdignuti iznad toga svijeta, ali mi to vrlo ograničeno uspijevamo ostvarivati, tek u ulomcima. Istina, čovječanstvo postiže sve veće mogućnosti u mijenjanju materijalne stvarnosti koja nas okružuje, no, ni znanost ni brzi razvoj elektronike i digitalne tehnike ne pomaže nam u pronalaženju odgovora na temeljna ljudska pitanja o našoj konačnoj sudbini i smislu. Čovjekova smrt u ovome svijetu ostaje žalosna vijest. Gdje je onda moguće pronaći radosnu vijest?

  1. Isus Krist – radosna vijest

To je Isus Krist, Božji Sin koji je prihvatio ljudsko postojanje kako bi na sebe preuzeo našu prolaznost, bolest, patnju i smrt, kako bi nas izliječio snagom posvemašnje ljubavi na križu jačom od smrti i kako bi nam darovao puninu života. To Božje djelo – radosna je vijest, evanđelje (euangelion) za svakoga čovjeka! No, ostaje pritom uvijek dramatično pitanje: hoću li ja osobno postati dionikom tih Božjih mogućnosti? Odgovor je: sve ovisi o mojemu slobodnom izboru i opredjeljenju.

  1. Evanđelje u osobnom i obiteljskom životu

U evanđelju prve korizmene nedjelje Isus nas uvjerava: »Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta« (Mt 4,4). Nahranimo se njome! Pozivam vas stoga, braćo i sestre, da se pridružite našemu zajedničkom nastojanju u Požeškoj biskupiji i tijekom korizme svaku večer zakratko isključite televizor, mobitel i telefon u vrijeme koje odgovara vama i članovima vaše obitelji. Zaustavite se u tišini i saberite pred Bogom, otvorite se Isusovu govoru i djelovanju njegova Duha. Učinite potom još tri koraka. Prvi je – uzmite u ruke sveščić Evanđelje po Marku koji smo vam dostavili u vaš dom i pozorno svaki dan pet minuta čitajte dio po dio te tako uđite u stvarnost Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega (Mk 1,1). U drugome koraku od desetak minuta razmišljajte o onome što ste pročitali, promatrajte u mislima pejzaž, naselja, ljude, razmišljajte o Isusovim riječima i dopustite da vas one iznutra zahvate, odlučite poslušati njegov poziv upućen vama, kako biste se promijenili u skladu s njegovim riječima, kako biste se ponašali po njegovim mjerilima i usvojili njegove kriterije. Treći je korak sabrana molitva koju nije lako ostvariti jer ju ometaju grijeh, đavao i drugo što nas rastresa i čini površnima. U evanđeoskome ulomku prve korizmene nedjelje čitamo o đavolskim zamkama postavljenima Isusu upravo u trenutku pustinjske sabranosti, razmišljanja o Očevu naumu i opredjeljenju za njega. Sabranom molitvom otvorimo dubinu vlastita bića djelovanju Isusova Duha, kako bi on pobijedio Zloga. Ustrajnim uvježbavanjem svoje sabranosti pronaći ćemo način kako doći u središte vlastita bića i iskusiti Božju prisutnost. Posvijestiti trebamo svaku riječ – i Isusovu, i svoju – te se truditi ostati u Božjoj prisutnosti. On nas ne gleda kao grješnika, nego kao svoje dijete. Obraćajmo mu se kao Ocu, jer smo njegovi izabranici, sveti i ljubljeni (Kol 3,12). Na kraju pronađite jednu rečenicu iz pročitanoga evanđelja koju ćete ponavljati tijekom cijeloga dana. Ona će vam pomoći da ostanete povezani s Isusom i svoje djelovanje usklađujete s njegovom riječju. Vježbu možete završiti molitvom koja je otisnuta u sveščiću Evanđelja. Ukoliko ustrajete, ubrzo ćete zapaziti kako se mijenjate, kako ste ispunjeni Božjim svjetlom i mirom, kako postajete duhovno snažniji. Ovaj prijedlog utemeljen je na tisućljetnom iskustvu Crkve u Lectio divina, koju Požeška biskupija promiče i na svojoj web-stranici, prvenstveno za liturgijske čitače.

  1. Evangelizacijska kateheza u župnoj zajednici

Pozivam vas, braćo i sestre, da to obiteljsko nastojanje povežete s drugim vjernicima u Vašoj župi te svake korizmene nedjelje sudjelujete na euharistijskome slavlju, a petkom na pobožnosti Križnoga puta i na posebnim evangelizacijskim katehezama koje predvode vaši svećenici, vjeroučitelji i članovi župnih pastoralnih vijeća. Svom iskrenošću istražujte Božju istinu o svijetu i čovjeku, sadašnjosti i vječnosti, odlučno se opredijelite za ono što vam donosi smisao i što vas uključuje u Isusov svijet pobjede nad zlom i smrću. Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji (Jak 1,22). Radosno prihvatite ono što će vam biti predloženo da djelatno činite tijekom korizmenoga tjedna, a petkom se uzdržite od jela i darujte svoj novčani prilog koji će se u crkvi skupljati za siromašne. U molitvi se spomenite naših obitelji i mladih, starijih i bolesnih, posjetite ih, saslušajte i utješite, te ih tako uključite u veliko duhovno zajedništvo Isusove Crkve. Osobito je važno da kandidati za prvu pričest i krizmu te njihovi roditelji, tijekom korizme sudjeluju u za njih priređenim evangelizacijskim programima, kako bi nakon Uskrsa što spremniji pristupili svetim sakramentima. Preporučam ih u vaše molitve. Stavljam vam na srce i molitvu, i žrtvu za duhovna zvanja te poticanje mladih kako bi slobodno i odvažno prihvatili Isusov poziv da ga slijede izbliza. Tijekom korizme, u tome će u svakoj našoj župi prednjačiti članovi Djela za duhovna zvanja. Na taj će te način još cjelovitije živjeti iskustvo Isusa Krista u njegovoj Crkvi, postati dionicima radosne vijesti, evanđelja, te se pripraviti za sveto trodnevlje Isusove muke, smrti i uskrsnuća! Po vama će se mijenjati vaša obitelj, župa, biskupija i društvo u kojem se krećete, ostvarit će se bolja Hrvatska. Ne propustite ovu priliku!

Neka Božji blagoslov i zagovor Isusove Majke, vjerne slušateljice i vršiteljice Božje riječi, prati sve koji željni Boga žele ove korizme dublje prijateljevati s Isusom Kristom i njegovom radosnom viješću. Sve vas od srca i s poštovanjem pozdravljam.

Biskup
+ Antun Škvorčević, v.r.

Požega, spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2012.