Biskupovo pismo krizmanicima 2012.

PRIMITE DUHA SVETOGA (Iv 20,22)

Poštovani i dragi krizmanici! Pozdravljam vas na Veliki četvrtak, sa slavlja u požeškoj Katedrali na kojemu se – uz sudjelovanje svećenika, đakona, bogoslova i predstavnika krizmanika iz više župa naše Biskupije – posvećuje ulje kojim ćete biti pomazani u sakramentu svete potvrde. Radujem se što vas je uskrsli Isus već po krštenju izabrao za svoje prijatelje. Ovim svetim sakramentom on vas potpunije želi sebi pridružiti, uključiti vas u djelo spasenja i ugraditi vas u zajedništvo svoje Crkve, kako biste postali rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni, i kako biste navješćivali silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnomu svjetlu svojemu (usp. 1 Pt 2,9).

U slavlju svete potvrde on će i vama uputiti riječi koje je na dan svojega uskrsnuća izrekao učenicima: Primite Duha Svetoga! (Iv 20,22). On vas poznaje do dna vašega mladenačkoga bića i zna da bez njegova Duha ostajete siromašni, prepušteni ranjivosti zlom, ostajete u opasnosti postati žrtvama ovisnosti o porocima, biti izgubljeni. Duh Sveti pomaže vam duboko razumjeti Isusa Krista, pomaže vam da postanete dionicima njegove ljubavi koja je pobijedila zlo i smrt, da se osnažite za put kojim se stiže na životni cilj. To je najveće dobro koje on može ostvariti u vašemu životu i tako vam ispuniti čežnje srca za ljepotom, dobrotom, plemenitošću i ljubavlju. Vi u svetoj potvrdi ne primate nešto, nego svetom potvrdom postajete netko! Po sakramentalnomu susretu s Isusom Kristom vi ste u snazi njegova Duha uzdignuti na dostojanstvo koje vam može dati samo Bog – kako biste u njemu bili vječni, sretni i radosni. Nikada se, stoga, nemojte odreći pripadnosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi.

Svakodnevnom molitvom, redovitim nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi, uključivanjem u rad župne skupine mladih, prihvaćanjem aktivnosti kojima ćete osmisliti svoje slobodno vrijeme i biti na pomoći onima koji su potrebni vaše dobrote i plemenitosti – trajno se učvršćujte u zajedništvo s Isusom Kristom. Osluškujte u svom srcu Božji poziv, osluškujte kako biste svoj život oblikovali u skladu s njegovim naumom i kako biste sebe uložili za dobro drugih. Odvažno mu odgovorite ako vas pozove u svećeničko ili redovničko zvanje.

Zahvaljujem vam za dobro koje sebi činite marljivim izvršavanjem školskih obveza, zahvaljujem što nastojite oko onoga što vas oplemenjuje, napose što se trudite upoznati vjeru, živjeti po Isusovoj riječi. Zahvaljujem također svima koji vas vole i koji su vam dobri, prvotno vašim dragim roditeljima, vašim svećenicima, vjeroučiteljima i prijateljima. Oni vam na osobit način svjedoče, dajući vam primjer dobroga života i upućujući vas na vjernost Bogu, te na djelovanje u skladu s njegovim zapovijedima.

Pratio vas majčinski zagovor Blažene Djevice Marije i sišao na vas Božji blagoslov.

Vaš – biskup Antun

Požega, Veliki četvrtak, 5. travnja 2012.