Biskupovo pismo krizmanicima 2013.

Dragi krizmanici!

Na Veliki četvrtak okupili su se u požeškoj Katedrali vaši svećenici i predstavnici ovogodišnjih krizmanika da bi, predvođeni biskupom, sudjelovali na misi posvete ulja kojim ćete vi krizmanici biti pomazani u Svetoj potvrdi. Na sve vas rado mislimo, uključujemo u ovo sveto slavlje i za vas molimo.

Zajedno s vama, vašim roditeljima i prijateljima, pitamo se hoće li vaš život biti uspješan. To ovisi o mnogim izvanjskim okolnostima, ali napose o izgrađenosti vaše jedinstvene i neponovljive osobe. Dvije tisuće godina kršćanstva svjedoče da su se mnogi ljudi s povjerenjem približili Isusu Kristu, prijateljevali s njime, oblikovali svoju osobnost snagom njegova Duha, opredijeljeno živjeli po njegovu modelu te zahvaljujući tome postali ispunjene, duhovno snažne osobe koje su ostvarile smisao života. Naime, Isus Krist pobijedio je smrt, živi u svojoj Crkvi te one koji mu vjeruju obdaruje snagom svoje ljubavi, liječi od nemoći zla i sebičnosti, uzdiže u istinsku slobodu i dostojanstvo te im pomaže da u njima pobijedi život. Stoga, ostvarivati čovjeka po njegovu projektu, najbolje je što možete učiniti za sebe.

Upravo taj moćni Isus Krist pristupa vam u sakramentu Svete potvrde kako bi vas iznutra oblikovao snagom Duha svoje ljubavi, opečatio biljegom po kojemu na najdubljoj razini svoga bića postajete njegovi, potpuno ugrađeni u živi organizam njegove Crkve, osposobljeni za način života koji je u skladu sa slobodom koju vam on daruje. Vjerujem da ćete u pripravi za sakrament Svete potvrde dobro promisliti što zapravo želite od života i što možete postići samo na Isusovu putu te da ćete se snažno opredijeliti za njega i u njemu naći radost i smisao svoga postojanja. Istovremeno s pripravom za sakrament Svete potvrde trebate uz pomoć roditelja donijeti odluku kamo ćete usmjeriti svoj budući profesionalni život, pa tako osmoškolci moraju razmisliti o izboru srednje škole.

U razmišljanju o tome ponajprije valja poslušati što vam srce kaže, jer u dubini vašega bića progovara Bog koji vas zove da s njime izgrađujete svoju budućnost. Ako otkrijete da vas on poziva u duhovno, svećeničko ili redovničko zvanje, ne bojte se prihvatiti taj izazov te odvažno krenuti s njime na put. U tome vam može pomoći razgovor s vašim župnikom ili vjeroučiteljem. Zamolite ih da vam izlože mogućnosti koje stoje pred vama. Svima onima koji se kao srednjoškolci žele snažnije duhovno izgrađivati ili provjeriti da li imaju svećenički poziv, otvorena su vrata našega požeškoga Kolegija, povezanoga s Katoličkom gimnazijom ili nekom drugom požeškom srednjom školom. U svako doba možete se prijaviti na upoznavanje života u Kolegiju te uvjeta upisa u požeške srednje škole.

Neka vam svjetlo Duha Svetoga pomogne da u svojim opredjeljenjima ne slijedite ono što vam se čini lakšim, nego ono što je za vas bolje. Zahvaljujem vašim roditeljima, svećenicima i vjeroučiteljima za dobro koje vam čine. Zahvaljujem i svakome pojedinom od vas za nastojanja da se što bolje pripravite za Krizmu. Radujem se susretu s vama na slavlju Svete potvrde, zazivam na vas Božji blagoslov te vas srdačno u Gospodinu pozdravljam. Vaš biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, Veliki četvrtak, 28. ožujka 2013.