Biskupovo pismo krizmanicima 2014.

ČVRSTO STOJTE U GOSPODINU! (Fil 4,1)

Dragi krizmanici!
Na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali posvećujemo ulje kojim ćete biti pomazani u slavlju sakramenta svete Potvrde. U ovoj dragoj prigodi zajedno s okupljenim svećenicima i vašim predstavnicima mislimo na vas i molimo za vas.
Želio bih vam iz naše Katedrale uputiti poseban pozdrav i posvjedočiti radost što ćete u svetoj Potvrdi primiti Isusova Duha. Naime, vi duboko osjećate kako trebate živjeti i rasti, izgrađivati se i sazrijevati da biste ostvarili čovjeka po mjeri za kojom vam srce neprevarljivo čezne. Na tom putu važna vam je obitelj i škola, prijatelji i igra kao i mnoge druge aktivnosti. Ali, vjerujem da ste svjesni, kako vam je još potrebnije svjetlo u duši, mir u srcu, mudrost u donošenju odluka, ustrajnost u radu, ljubav usred sebičnoga svijeta, nada u neuspjesima, a napose smisao života. Sve to nije moguće postići bilo kojim ljudskim putem, nego se može ostvariti u vama Božjim darom, djelom Duha Svetoga. Bez toga dara u dubini svoga bića ostat ćete prazni i nemoćni.
K tome, vjerujem da ste tijekom priprave za svetu Potvrdu ponovno otkrili koliko je Isus izazovan. On je, naime, čovjek koji je pobijedio smrt, te s njime graditi svoju egzistenciju, sadašnjost i budućnost ima neprocjenjivo značenje. Isus nas je poučio da je Duh Sveti moćan uvesti nas u zajedništvo njegove osobe, učiniti dionicima njegove sudbine kao najljepše što nam se može dogoditi. Sretan sam što to razumijete i što radi toga želite primiti sakrament svete Potvrde. Po tom sakramentu Duh Sveti će vas potpuno združiti s Isusom Kristom i ugraditi u Crkvu kao njegov živi organizam. Tako se ostvaruje vaše konačno životno stanje i smisao u Bogu, za koje je potrebno vaše svjesno i slobodno opredjeljenje i suradnja s Isusom Kristom po Duhu Svetom u njegovoj Crkvi.
Pozivam vas da mladenačkom iskrenošću promislite koliko je to veliko dobro za vas, da se dobro pripravite za primanje dara Duha Svetoga te mu ostanete vjerni u nastojanju oko vlastite izgradnju po mjeri Isusove ljubavi, jače od smrti. Zahvaljujem vam za to i riječima sv. Pavla izražavam svoju radost zbog onoga što ćete u Duhu Svetom po sakramentu svete Potvrde postati: „Stoga, braćo moja ljubljena i željkovana, radosti moja i vijenče moj, tako – čvrsto stojte u Gospodinu“ (Fil 4,1).
Sve vas, dragi krizmanici, vaše roditelje, vjeroučitelje i prijatelje srdačno pozdravlja i blagoslivlja – vaš biskup

+ Antun Škvorčević
U Požegi, na Veliki četvrtak, 17. travnja 2014.