Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2014.

„BLAŽENIJE JE DAVATI NEGO PRIMATI“ (Dj 20,35)

Poštovana i draga braćo i sestre!

Nedjelja Caritasa usred Došašća u pripravi za Božić želi nam usmjeriti pogled na ljude oko nas koji su bolesni, stari, osamljeni ili siromašni te trebaju naše suosjećajno srce, svjedočanstvo blizine i topline, pomoć u nevolji. Kad im pristupimo takvim raspoloženjem, događa nam se nešto najljepše, sjedinjujemo se s Bogom koji nas je u Sinu svome rođenom u siromaštvu betlehemske štalice zagrlio svojom božanskom ljubavlju i uzdigao na dostojanstvo svojih sinova i kćeri. Sam Isus je ustvrdio da se poistovjetio sa siromašnima, gladnima, bolesnima, prognanima, utamničenima i nagovijestio kako će konačni ishod naše osobne i zajedničke povijesti ovisiti o tome koliko smo ga prepoznavali u našoj najmanjoj braći (usp. Mt 25,31-46).

Svjedoci smo da ovih predbožićnih dana reklame na javnim mjestima i u medijima nastoje našu pozornost usredotočiti na nas same, uvjeriti nas da moramo puno toga kupiti kako bi nam Božić bio radostan, potiču našu potrošačku groznicu i zatvaraju nas u krug sebične bezosjećajnosti i samodostatnosti. Valja nam postupiti mudro i poslušati Isusovu riječ: „Blaženije je davati nego primati“ (Dj 20,35). U davanju je na djelu ljubav koja uspostavlja odnos s Bogom i Čovjekom, očovječuje i pobožanstvenjuje, daruje iskustvo punine i smisla. Pozivam vas da na taj način svetkovinu Božića učinite istinski radosnom i lijepom. Neka svaka karitativna skupina u okviru Župnoga pastoralnog vijeća domišljatom ljubavlju pokrene u pripravi za Božić što veći broj ljudi na svjedočenje ljudske blizine i zajedništva s najslabijim članovima u svakoj našoj župi. U Nedjelju Caritasa molimo za ljude u nevolji i u svakovrsnoj potrebi, kako bismo se osposobili djelovati na dobro drugih u svojoj sredini. Darujmo toga dana svoj novčani prilog siromašnima.

Od srca vam zahvaljujem na velikodušnosti koju ste iskazali u prikupljanju pomoći za poplavljene u našoj Biskupiji, u drugim dijelovima naše domovine, u Bosni i Hercegovini te Srbiji. Prenosim vam zahvalnost onih koje je vaša pomoć utješila i ohrabrila.

Neka Bog mira bdije nad vama i vašim obiteljima i neka nagradi sve koji imaju srca za druge. Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu – vaš biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, 28. studenog 2014.