Biskupovo pismo krizmanicima 2015.

„SAMO JE BOG DOSTATAN!“

Dragi pripravnici za svetu Potvrdu!

Na Veliki četvrtak svečano posvećujemo ulje u požeškoj Katedrali. Okupljeni svećenici i đakoni, bogoslovi i sjemeništarci, redovnici i redovnice te vaši predstavnici iz različitih župa zajedno s biskupom mole za vas koji ćete nakon Uskrsa biti pomazani ovim svetim uljem i primiti sakrament svete Potvrde. Na taj otajstveni način Isus želi pristupiti i vama svojom ohrabrujućom riječju: „Mir vama“ (Iv 20,19), „ne bojte se“ (Iv 6,20), „primite Duha Svetoga“ (Iv 20,22). Po tom sakramentu Isus će vas nagom Duha Svetoga potpuno ugraditi u svoj živi organizam Crkve, iznutra opečatiti njegovim darom, kako biste za vječnost bili prepoznatljivi kao Isusovi prijatelji a međusobno kao braća i sestre. Radujem se što će vas Isus Krist pridružiti onima s kojima računa, na koje se može osloniti, koji se njime ponose i svjedoče ga pred drugima. Unaprijed vam čestitam ono što ćete darom Duha Svetoga postati!

Maslinovo ulje posvećujemo pred velebnom slikom sv. Terezije Avilske, zaštitnice naše katedrale o 500. obljetnici njezina rođenja, koju smo prije nekoliko dana ovdje proslavili molitvenim bdijenjem mladih. Pored toga, ovo slavlje odvija se na dan kada je prije deset godina preminuo sv. Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije, veliki hrvatski dobročinitelj i prijatelj mladih. Kolike li znakovitosti! Ovo dvoje svetih ljudi svjedoči kako naš život po živoj vjeri u Isusa Krista, po dubokom sjedinjenju s njime i njegovoj prisutnosti u našem srcu može biti oslobođen robovanja zlu i sebičnosti, ispunjen svjetlom, radošću i mirom. Sv. Terezija Avilska tragala je za istinskom veličinom i onim što je može učiniti sretnom te je došla do uvjerenja kako čovjeka u njegovu srcu ne može ništa potpuno ispuniti osim Bog jer je ono za njega stvoreno. Ponavljala je: „Samo je Bog dostatan!“ Ove njezine riječi uzeli smo kao misao vodilju Godine sv. Terezije Avilske te one imaju posebno značenje za vas koji primate sakrament svete Potvrde.

Duboko vjerujem da napose u pripravi za to sveto slavlje i vi pozorno osluškujete svoje srce te čujete njegovo uvjeravanje kako je i za vas samo Bog dostatan još bih vam želio pripomenuti da je sv. Terezija mudro zaključila kako s Bogom ne treba raspravljati i pregovarati o sitnim, nego o velikim životnim pitanjima, nikada se ne pomiriti s osrednjošću i ravnodušnošću nego biti opredijeljeni za one vrijednosti koje smo naučili od Isusa i po kojima nam život može postati smislen i velik. Kad god se susretnem s vama mladima otkrivam na vašim licima i u vašim očima iskrenu čežnju vašega srca da svoj život oblikujete tako da on bude ispunjen plemenitošću, dobrotom i ljubavlju koje vas uzdižu u dostojanstvu što vam je dodijelio Bog.  Ne zaboravite da su to mnogi ostvarili prijateljujući s Isusom Kristom i hodeći ruku pod ruku s njime u svojoj župi zajedno s drugim mladima.

Donesite čvrstu odluku da ćete biti njegovi vjerni prijatelji i svjedočite mu svakodnevno svoju privrženost te se ne bojte budućnosti. Ona je njegova i vaša s njime! Pri osluškivanju svoga srca provjerite da li vas Bog zove u svećeničko ili redovničko zvanje. Ako otkrijete da ste pozvani, hrabro mu svojom mladenačkom slobodom recite: „Evo me!“

Molim da vas uskrsli Isus, pobjednik nad smrću, učini pobjednicima u svim vašim nastojanjima oko onoga što je dobro, časno i pošteno. Od srca vas blagoslivlja i pozdravlja – vaš požeški biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, Veliki četvrtak, 2. travnja 2015.