Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2015.

„ZAODJENITE SE U MILOSRDNO SRCE“ (Usp. Kol 3,12)

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Papa Franjo proglasio je Izvanredni jubilej Milosrđa te on i u našoj Požeškoj biskupiji započinje otvorenjem svetih vrata na Katedrali i voćinskom svetištu u nedjelju, 13. prosinca. Radi toga Nedjelju Caritasa slavimo 6. prosinca, na Drugu nedjelju došašća i na spomendan sv. Nikole biskupa, velikog dobrotvora. Nadolazeći Božić u godini Izvanrednog jubileja Milosrđa podsjeća nas kako je čovjek u središtu Božjeg zanimanja te je za njega dao sve što je imao, Sina svoga koji je čovjekom postao da bi nas snagom milosrđa izbavio iz kruga zla i smrti. Božić nas potiče da obdareni tolikim Božjim dobrom i sami budemo milosrdni. Poslušajmo Apostola koji nam poručuje: „Zaodjenite se dakle — kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost“ (Kol 3, 12). Vaše zaodjenuto srce u dobrotu i plemenitost bit će Vaša najljepša božićna odjeća.

Pozivam vas, braćo i sestre, da velikim suosjećanjem za bližnjega, na Nedjelju Caritasa molite za one koji su u teškom životnom stanju, progonjeni, siromašni, bez zaposlenja, žrtve nepravde. Poput žene udovice iz Evanđelja očitujte u svom siromaštvu velikodušnost, darujte po svojim mogućnostima novčani prilog za ljude u nevolji kojima će naš Biskupijski Caritas Vašom dobrotom moći posvjedočiti našu blizinu i darežljivost, pružiti utjehu, donijeti ohrabrenje. Na taj način potvrdite vjeru kako u nevoljnima prepoznajete patničko lice Isusa Krista koji se s njima poistovjetio. „Budite svi jednodušni, puni suosjećanja i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni“ (1 Pt 3,8) pa će „Bog, bogat milosrđem“ (Ef 2,4) biti s vama.

Dok vam zahvaljujem za molitvu i novčani dar siromašnima, svima upućujem pozdrav mira u Isusu Kristu te vas od srca blagoslivljam.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Požega, 27. studenog 2015.