HODOČAŠĆE UČENIKA KATOLIČKIH GIMNAZIJA POŽEŠKE BISKUPIJE U VOĆIN

U subotu 14. svibnja u svetište Gospe Voćinske hodočastili su učenici i djelatnici Katoličke gimnazije iz Požege te Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice predvođeni ravnateljima Ivicom Bedeničićem i Mariom Voronjeckim te vjeroučiteljima Marijanom Pavelićem i Ivanom Certićem. Pridružili su im se i drugi srednjoškolci te članovi Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije i župni animatori koji su ove godine sudjelovali u edukaciji.
Mladi hodočasnici su se okupili prije svete mise na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vjeroučitelj Marijan Pavelić, nakon čega su mogli pristupiti osobnoj ispovijedi. Slijedio je program priprave za svetu misu, a posebno dojmljiv bio je kratki scenski prikaz o Milosrdnom Ocu koji su izveli pitomci požeškog Kolegija prema tekstu Zdravka Ticla. Središnji dio hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je zajedno sa svećenicima djelatnima u školama predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Na početku je pozvao nazočne da zajednički pozdrave lik Gospe Voćinske, upućujući joj tri poklika na koje su svi odgovarali pjevajući »Blažena ti što povjerova«. Uvodeći u misno slavlje, biskup je podsjetio mlade hodočasnike na sutrašnju svetkovinu Duhova, naglasivši da je znakovito što su oni danas u Voćinu – poput apostola u dvorani posljednje večeri – molitelji s Isusovom Majkom kako bi bili ispunjeni njegovim Duhom i ugrađeni još čvršće u zajedništvo njegove Crkve.
U homiliji biskup je progovorio mladima o slobodi. Podsjetio je da je ona Božji dar, istaknuvši da sloboda nije raditi što hoćemo, nego duhovna moć povezana sa savješću kojom uviđamo što je dobro a što zlo i poziv da se opredijelimo za ono što nije protivno životu i što nas potvrđuje u našem dostojanstvu. Kazao je da nam današnja sveta čitanja govore o tome. Prvo čitanje iz Djela apostolskih podsjeća na Judu koji je – premda jedan od Isusovih najbližih učenika – svoju slobodu upotrijebio za sebični interese, opredijelio se za zločin, izdaju Isusa kako bi dobio trideset srebrnjaka. Tako je postao sinom propasti, izgubio samoga sebe. Biskup je kazao kako je teško shvatiti da se netko može opredijeliti za zločin, i da je on plod prevare Zloga koji našu slobodu uvjerava da tim putem može postići neki dobar cilj. Grijeh vlastitog opredjeljenja za zlo i ustrajavanja u njemu, kako ga susrećemo kod Jude i kod mnogih drugih ljudi, biskup je opisao kao veliku dramu ljudske slobode, pred kojom ostaje i Bog nemoćan, sve dok se ta ista zloupotrijebljena sloboda ne odvrati od zla i okrene Bogu, koji snagom svoga Duha ulazi u to stanje i liječi svojim milosrđem. Protumačio je kako smo se svi rodili u stanju ranjenosti zlom te da grijeh slabosti prati naš ljudski život, istaknuvši da za njega ima razumijevanja Bog i ljudi te ga praštaju. Prikazao je to na Petrovu primjeru koji se među ostalim odrekao Isusa, ali se za to gorko kajao, te ga se Isus nije odrekao, nego ga postavio na čelo dvanestorice, i on organizira svojevrsne slobodne izbore, kako bi na Judino mjesto bio izabran zamjenik da bi se popunio broj dvanestorice svjedoka Isusova života, smrti i uskrsnuća, koji su postali temeljem novoga Božjeg naroda. Biskup je upozorio kako su se apostoli, postavivši dvojicu kandidata od kojih su trebali izabrati jednoga, najprije pomolili a onda bacili kocku koja je pala na Matiju.
Naglasio je važnost molitve prije životnih odabira, napose mladih ljudi, jer kad god se u molitvi razbistrimo Božjom blizinom i prosvijetlimo Duhom Svetim oslobađamo se zatvorenosti u sebične interese. I maturanti koji su ovih dana pred izborom svoga daljnjeg životnog puta trebali bi se zaustaviti pred Bogom i pomoliti se da njihova odluka bude uistinu slobodna. U Evanđelju Isus progovara učenicima o ljubavi. Nema veće slobode nego što je ljubav. Ona nije osjećaj, nego je ona sam Bog: Otac koji je sav za Sina, a Sin sav za Oca u vezu ljubavi koji je Duh Sveti. Ljubav je biti nezarobljen samim sobom, sav za drugoga. U Isusu je vidljivo koliko je Bog velik upravo jer je ljubav, kojom je pobijedio smrt, čovjekovu konačnu zarobljenost. Onaj tko živi za Boga i čovjeka, ostvaruje najbolje svoju slobodu. Na kraju homilije biskup je podsjetio srednjoškolce da je u Voćinu Marija mnogima pomogla da postanu osjetljiviji za Boga i za čovjeka te ju je zamolio da pomogne i njima kako bi u svojoj slobodi birali ono što je za njih uistinu dobro. Zahvalio je svima što su ovaj dan posvetili Bogu i hodočastili u Gospino svetište.
Nakon svete mise održan je glazbeno-duhovni program za hodočasnike na kojem su podijeljena priznanja sudionicima Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije 2015./2016., a pehar je dobila pobjednička ekipa župe Sv. Ane iz Skenderovaca, koja je ujedno i predstavnik Požeške biskupije na nacionalnoj završnici KMNL-a u Dubrovniku. Ekipa iz župe Sv. Augustina Biskupa iz Velike primila je pehar za »fairplay«. U završnom dijelu programa predstavljen je i ono što je ove školske godine ostvareno u edukaciji župnih animatora Požeške biskupije. Za glazbeni dio programa bile su zadužene Gimnazija iz Požege, Industrijsko-obrtnička škola iz Slatine, Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti iz Virovitice, Elektrotehnička i ekonomska škola iz Nove Gradiške i Tehnička škola iz Virovitice.