TRIBINA O KOMUNIKACIJI U OBITELJI

U Dvorani sv. Terezije Avilske 15. prosinca 2016., održano je predavanje na temu „Komunikacija u obitelji“. Predavanje namijenjeno roditeljima organizirali su Katolička osnovna škola i biskupijski obiteljski centar „Pro vita et familia“. Voditeljica centra Ana Matković naglasila je kako je obitelj prirodna i spontana škola djeteta u kojoj se razvijaju osjećaji, bogati emocionalni život i oplemenjuju odnosi. Ukazala je kako se, osobito u obitelji, ne komunicira samo riječima, već cijelim bićem u punini naših odnosa. Mnogi nesporazumi i problemi u obitelji nastaju upravo zbog neprimjerene komunikacije, odnosno zato što istu stvarnost gledamo na različit način. Uspješno komunicirati u obitelji znači spustiti se na razinu druge osobe, povezati se s drugima, jednostavno utkati se u drugu osobu, a to je vještina koju treba usavršavati i učiti cijeli život.
Doc. dr. sc. Katarina Aladrović-Slovaček, viša asistentica Katedre za hrvatski jezik i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ukazala je na važnost neverbalne komunikacije u prenošenju poruke. Prema istraživanjima 65% socijalnog značenja nose neverbalne poruke, odnosno naši pokreti, mimika lica, boja glasa, dodir i sl. Naglasila je kako se u mnogim obiteljima previše nekvalitetno, a premalo kvalitetno razgovara, a sukobi između roditelja i djece obično su oko jednostavnih stvari kao što je obavljanje svakodnevnih obaveza. Najčešće pogreške roditelja prema adolescentima su pretjerano zaštićivanje, kritiziranje te projiciranje vlastitih strahova i nesigurnosti. Kako bi se smanjili sukobi između roditelja i djeteta, za roditelje i njihovo bolje razumijevanje djeteta važno je poznavanje zakonitosti osjećajnog života i cjelokupnog razvoja osobe na svim njenim razinama. Roditelje se poučilo kako razgovarati s djecom, uz naglasak na uvažavanju i prihvaćanju djetetova iskustva te aktivnom slušanju. Potaknulo se roditelje na stvaranje boljeg komunikacijskog ozračja u obitelji kako bi obitelj bila ljepše mjesto za življenje.
Ako to možemo – hoćemo li? i Ima li što važnije od toga? – pitanja su koja su stavljena roditeljima na promišljanje i kojima je završeno izlaganje. Na kraju predavanja ravnatelj Katoličke osnovne škole, ujedno sudac i preslušatelj pri Međubiskupijskom sudu prvoga stupnja Želimir Žuljević, kroz pitanja o komunikaciji među supružnicima, potaknuo je sudionike predavanja na pravilnu komunikaciju i međusobno, a sudionici su ukazali na potrebu predavanja na temu komunikacije među supružnicima.