Govor biskupa Škvorčevića prigodom otvorenja Trećeg euharistijskog kongresa Požeške biskupije

Bi poslan čovjek imenom Ivan Pavao II. koji je u neovisnoj Republici Hrvatskoj, ispaćenoj
ratnim stradanjima 1997. godine, kako je svečano naviješteno, darovao novu mjesnu Crkvu sa sjedištem u Požegi, da sa svojim prvim pastirom svjedoči i naviješta kako je Isus Krist isti jučer, danas i uvijeke te da je u njemu sva naša nada. S dubokom zahvalnošću srca slavimo dvadesetu obljetnicu toga radosnog događaja.

Bi poslan čovjek imenom Stanisław Dziwisz da bude svjedokom ove Papine odluke, i da 20. godina nakon toga bude predvoditelj zahvalnog slavlja Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije pod geslom ,,Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“. Uzoriti gospodine Kardinale! Već smo osjetili Vašu blizinu kad ste pratili papu Ivana Pavla II. na njegovim pastoralnim putovanjima u Hrvatsku, napose na posljednjem 2003. kad je u Osijeku okrunio lik Gospe Voćinske. S osmjehom na licu uvijek ste nas primali u Rimu, osobito na našem prvom zahvalnom biskupijskom hodočašću 1998. godine. Kao krakovski nadbiskup, 2006. godine prigodom našega biskupijskog hodočašća putovima pape Ivana Pavla II.“ dočekali ste nas u katedrali na Wawelu, prihvatili tada poziv da posjetite Požegu i poklonili nam svoju misnicu. Očitovali ste nam posebnu svoju blizinu kad ste nam 2013. darovali relikviju sv. Ivana Pavla II., postavljenu u našoj Katedrali, poklonili njegov kalež. Radujemo se što se o 20. obljetnici utemeljenja naše Biskupije danas ostvaruje Vaše obećanje da ćete posjetiti Požegu! S dubokim Vas poštovanjem i iskrenom zahvalnošću primamo te najsrdačnije pozdravljamo. Dobro nam došli!

U tom raspoloženju od srca pozdravljam sve nazočne pastire Crkve u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom HBK msgr. Želimirom Puljićem i metropolitom đakovačko-osječke crkvene pokrajine Durom Hranićem te pastire iz Bosne i Hercegovine, predvođene kardinalom Vinkom Puljićem, predsjednikom tamošnje Biskupske konferencije. Pozdrave poštovanja upućujem svim biskupima iz inozemstva: Biskupu Almerije u Španjolskoj msgr. Adolfu Gonzálesu Montesu, celjskom biskupu msgr. Stanislavu Lipovšeku u Sloveniji, subotičkom biskupu msgr. Janošu Penzešu i srijemskom biskupu msgr. Đuri Gašparoviću u Srbiji te svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, vjeroučiteljima i svim drugim dragim sudionicima otvorenja Kongresa. Posebna radost večerašnjeg slavlja ste vi mladi, predstavnici pojedinih župa naše Biskupije. Vi ćete, na poticaj pape Ivana Pavla II., prijatelja mladih, u Vesperama, povijesno-scenskoj izvedbi, glazbeno-duhovnom programu i noćnom klanjanju u Katedrali, svojom molitvom i pjesmom očitovati oduševljenost za Isusa Krista, ispuniti ljepotom ovu večer i noć, unijeti u slavlje našega Trećega euharistijskog kongresa svoj mladenački zanos i snagu. U tom će vam biti od pomoći pjevači naše Katoličke osnovne škole, zbora mladih i katedralnog zbora te brass kvintet. Hvala vam za to plemenito djelo.

Uzoriti gospodine Kardinale! Svjesni da je euharistija vrhunac i izvor svega kršćanskog života te da se u njoj očituje i ostvaruje Crkva, želimo 20. obljetnicu naše Biskupije proslaviti Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom, javno očitovati vjeru u otajstvo Isusove ljubavi na križu kojom je pobijedio smrt i iskazati poklon njegovoj trajnoj prisutnosti među nama.

Zahvaljujem Vam što ste rado preuzeli službu predsjedatelja kongresnog slavlja. Uvedite nas u dubine otajstva oko kojeg smo se okupili, molite da po zagovoru sv. Ivana Pavla II. ostanemo vjerni Isusu Kristu u našoj Požeškoj biskupiji po kojoj ostvarujemo pripadnost jednoj, svetoj katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!
Nakon što smo podigli kongresnu zastavu na stijeg, neka sada zazvone sva zvona naše Katedrale, crkve sv. Lovre, franjevačke crkve Duha Svetoga i sa svih zvonika naših župnih crkava te oglase da je otvoreno slavlje Trećega euharistijskog kongresa o 20. obljetnici utemeljenja Požeške biskupije.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup