Pozdrav Požeškog biskupa na početku Trećega euharistijskog kongresa Požeške biskupije

Predraga braćo i sestre!

Za dva dana navršit će se dvadeset godina kako je odlukom pape Ivana Pavla II. pod geslom Krist danas i uvijeke“ uspostavljena Požeška biskupija. Okupili ste se danas iz svih župa naše mjesne Crkve u Požegi da biste se Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom pod geslom Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!“ spomenuli toga događaja. Čitam vam na licima ono što ste u svojim vjerničkim srcima donijeli na ovo slavlje: Oduševljenost Isusom Kristom koji je za vas umro i pobijedio smrt, čiju ljubav slavite u svetoj misi i njome se u pričesti hranite da biste i vi s njime bili pobjednici u našim hrvatskim, slavonskim tugama, radostima i nadama. ,,Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja“! U toj nadi pozdravljam te Crkvo požeška, tvoje svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, djecu i mlade, obitelji i starije, napose siromašne i bolesne, sve koji u našim župama ispovijedaju ime Isusa Krista i u njemu izgrađuju svoju sadašnjost i budućnost. Svima vam čestitam dvadesetu obljetnicu uspostave Požeške biskupije! Ovo naše slavlje na svoj način nastavak je Euharistijskog kongresa koji je u Požegi prije 80. godina predvodio bl. Alojzije Stepinac, pokrenuvši euharistijsku duhovnost, ugrađenu u našu mladu mjesnu Crkvu. Hvala ti bl. Alojzije!

Braćo i sestre! Radujem se što nas sv. Ivan Pavao II. iz vječnosti hrabri u našim nadama. Na ovom svetom skupu, zajednički i jednodušno, svjedočimo našem svetom Utemeljitelju duboku zahvalnost i povjeravamo njegovu zagovoru daljnji hod naše mjesne Crkve. S nama danas moli i predsjeda ovom slavlju najbliži suradnik i supatnik svetoga Pape, kardinal Stanisław Dziwisz.

Uzoriti gospodine Kardinale, nakon sinoćnje dobrodošlice koju sam Vam izrekao na otvorenju Kongresa, i danas Vam u ime svega nazočnog Božjeg naroda upućujem srdačne pozdrave, pune poštovanja! Zahvaljujem Vam što nam svojim pohodom Požegi u ovom svečanom trenutku gotovo opipljivo približavate sv. Ivana Pavla II., čija je očinska ljubav utkana u našu domovinsku Crkvu a prijateljstvo neizbrisivo upisano u slobodu i dostojanstvo Republike Hrvatske. Dobro nam došli!

Radost našega kongresnog zajedništva uvećava svojim sudjelovanjem na slavlju kardinal Vinko Puljić s drugim biskupima iz Bosne i Hercegovine, biskup Adolfo González Montes iz Almerije u Španjolskoj, biskup György Udvardy i Mihály Mayer iz Pečuha U Madžarskoj, biskup Stanislav Lipovšek iz Celja u Sloveniji, biskup Ivan Penzeš iz Subotice i Đuro Gašparović iz Srijemske Mitrovice u Srbiji te većina naših hrvatskih biskupa na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem. S njima su i generalni vikari koji zastupaju svoje dijecezanske biskupe, spriječene biti danas s nama u Požegi, te tajnik Hrvatske biskupske konferencije. Pridružili su nam se i redovnički provincijali te vrhovne i provincijalne poglavarice. Svima im upućujem izraze bratske dobrodošlice sa zahvalnošću za pažnju koju su nam iskazali sudjelovanjem na slavlju. Osobit pozdrav upućujem Januszu Błachowiaku, tajniku Apostolske nuncijature u Zagrebu, izaslaniku Giuseppea Pinta, novoga nuncija u Republici Hrvatskoj. Osjećaje radosti i izraze dobrodošlice svjedočim njegovoj preosvećenosti g. Jovanu Ćulibrku, pakračko-slavonskom episkopu. Ekumensku širinu ovom slavlju dao je njegova Sve-Svetost, carigradski patrijarh Bartolomej, koji nam je u svojoj pisanoj čestitci izrazio ,,svoje najbolje želje i molitve za uspjeh Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa“. Pozdravljam muftiju dr. Aziza Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH, glavnog Rabina u Republici Hrvatskoj g. Luciana Mošu Preleviću, te sve druge cijenjene uzvanike iz domovine i inozemstva, koji su se s prijateljskim raspoloženjem odazvali na naš poziv i pridružili ovom slavlju.

S osobitim poštovanjem pozdravljam nositelje javnih dužnosti u Republici Hrvatskoj: dr. Matu Granića, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, saborske zastupnike, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, izaslanika predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, predstavnike pojedinih ministarstava, župane, gradonačelnike predvođene požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem, brojne načelnike općina s područja Požeške biskupije, predstavnike prosvjetnih, znanstvenih, zdravstvenih, kulturnih i drugih ustanova.

S nama su i predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatske policije i napose brojni hrvatski branitelji te kulturno-umjetnička društva i druge organizacije s područja Požeške biskupije, koje sve od srca pozdravljam.

Braćo i sestre! Pred nama je lik Gospe Voćinske, koji vjernicima naše drage Slavonije stoljećima svjedoči kako nismo sami na putu, i da Isus Krist, pobjednik nad smrću sjedinjuje naše patnje sa svojima te im daje smisao. On će nas snagom svoga Duha u ovoj euharistiji duboko povezati u jedno, očitovati i ostvariti zajedništvo naše Biskupije u krilu jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, kojoj u ljubavi predsjeda nasljednik sv. Petra u Rimu. Želio bih posvjedočiti odanost papi Franji i zahvaliti mu što nam je za ovu prigodu preko svoga državnog tajnika kardinala Pietra Parolina uputio Poruku. Molim msgr. Janusza Błachowiaka, tajnika Apostolske nuncijature da je pročita.

Pozivam vas, draga braćo i sestre, da otvorite sve registre vašega vjerničkog srca te iskažete zahvalnost Isusu Kristu za ljubav kojom nas trajno pohađa u presvetoj Euharistiji, da se poklonite njegovoj prisutnosti u Presvetom Oltarskom Sakramentu te ga molite da svako naše požeško, slavonsko, hrvatsko srce još snažnije ispuni ljubavlju s križa, pobjednicom nad smrću, kao Božji zalog svih naših nada i pobjede u svakoj – a napose – smrtnoj bitci. “Krist danas i uv1jeke naša nada, aleluja!”

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup