Stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola u Požegi

U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje 17. ožujka u Požegi održan je stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola na temu »Dramsko-scensko stvaralaštvo u nastavi vjeronauka«. Susret je započeo u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi uvodnim riječima predstojnika Katehetskog ureda Roberta Mokrog koji je pozdravio sve prisutne, a posebno gošće predavačice. Nakon molitve koju su pripremile vjeroučiteljice Nikolina Pavlović i Bogumila Jaković, vjeroučiteljima se obratila viša savjetnica Ankica Mlinarić te predstavila predavačice i dnevni red skupa.

Prvo predavanje održala je dr. sc. Sanja Nikčević, profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i kazališni kritičar i teatrolog, na temu »Odnos vjere i kazališta ili Zašto imamo pravo na lijepu umjetnost?«. U svom predavanju ukratko je prikazala nastanak kazališta, njegov povijesni razvoj i utjecaj kazališta na društvo i obratno. Posebno se osvrnula na današnje stanje u kazalištu te je na koncu odgovarala na pitanja vjeroučitelja u kojem smjeru bi mogla ići moguća rješenja za današnje probleme.

Drugo predavanje održale su Nataša Roginek, vjeroučiteljica savjetnica u zvanju i dramska pedagoginja, i Silvija Čavlek, vjeroučiteljica mentorica u zvanju. One su na primjerima vlastite prakse pokazale kako neka književna djela mogu korelirati s nastavom vjeronauka. Nakon predavanja uslijedila je »Prva priča«, lutkarska predstava nastala prema motivima Knjige Postanka koja na poetičan način nastoji približiti djeci, ali i odraslima, priču o prvom čovjeku i svijetu koji ga okružuje. U predstavi je uz minimalna tehnička sredstva prikazana vrlo zahtjevna biblijska tematika te je na vjeroučitelje ostavila snažan dojam. Autorica predstave je Antonia Šašo, a uz nju su je izveli Lidija Kraljić i Davor Kovač.

U posljednjem dijelu stručnog skupa osam vjeroučitelja mentora i savjetnika Požeške biskupije, uz pomoć četvero svojih kolega iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, održalo je radionice prisutnim vjeroučiteljima na temu »Dramsko-scensko stvaralaštvo u radu s biblijskim tekstom u nastavi vjeronauka«. Radionice su pripremili u suradnji s vjeroučiteljicama Natašom Roginek i Silvijom Čavlek. Isti će vjeroučitelji radionice izvesti i na stručnom skupu u travnju u Đakovu. Unatoč vrlo zahtjevnom programu vjeroučitelji su sa stručnog skupa otišli zadovoljni jer su na konkretnim primjerima mogli naučiti kako određene sadržaje primijeniti u nastavi vjeronauka.