Biskupovo pismo krizmanicima 2018.

„GOSPODINE, KOME DA IDEMO?“ (Iv 6,68)

Dragi pripravnici za svetu Potvrdu!

S osobitom radošću pozdravljam sve vas koji ste se zajedno sa svojim svećenicima na Veliki četvrtak okupili u požeškoj Katedrali kako biste sudjelovali na misi posvete ulja. Srdačno pozdravljam i sve druge krizmanike u našoj Biskupiji, koji će nakon Uskrsa na slavlju svete Potvrde kao i vi biti u svojim župama pomazani svetim uljem, posvećenim danas u našoj Katedrali. Vjerujem da se kroz susrete i različite programe u svojim župama nastojite dobro pripravljati za taj važan događaj svoga života. Znam da vam je silno potreban dar Isusova Duha. On je moćan ispuniti Vaša srca svojom ljubavlju da ne budete prazni, zagrijati vas da budete plemeniti, prosvijetliti vam pamet, darovati mudrost, pokrenuti slobodu da se opredjeljujete i radite ono što je istinski dobro i služi Vašem dostojanstvu, ugraditi vas u puno zajedništvo Crkve, darovati smisao vašem postojanju. Bez tog djela Duha Svetoga u vama, ostajete siromašni ljudi. Radi toga je osobito važno da u pripravi za slavlje svete Potvrde svakodnevnom molitvom otvarate svoja srca za njegovo djelovanje, nedjeljnim sudjelovanjem na svetoj misi budete dionici Isusove ljubavi koja je na križu pobijedila smrt, te postanete osjetljivi, puni poštovanja za druge ljude, spremni pomoći siromašnima, osamljenima i bolesnima, opredijeljeni za poštenje u osobnom i javnom životu. Takvim svojim osobnim i zajedničkim ponašanjem postajete snaga koja mijenja naše hrvatsko društvo na bolje i izgrađuje domovinu kao dom u kojem se svi dobro osjećaju. Promislite kakve je mogućnosti Bog položio u Vaša mladenačka bića! Učinite sve što je potrebno da se one ostvare, za vaše i naše zajedničko dobro.

Mnogi mladi u Hrvatskoj razmišljaju kamo bi mogli otputovati, otići u inozemstvo da im bude bolje. Želio bih vas podsjetiti, da nitko od vas nije stvoren tek za nešto materijalno ili za neko mjesto kamo trebate otići, nego vam srce kaže kako vam je potreban netko s kim ćete moći živjeti takvo zajedništvo koje daje smisao vašem životu i ima značenje za vječnost. Iskustvo čovječanstva vam svjedoči, da je Isus Krist upravo takva osoba! On je svojom moću ljubavi pobijedio i samu smrt, te želi biti vaš suputnik u svim životnim situacijama, napose teškima. Pozivam vas da dobro promislite što zapravo želite ostvariti u životu i na koji način mislite to učiniti, ali da u svakom zvanju i djelovanju koje ćete izabrati ili će vam biti povjereno, ili u svakom predjelu svijeta gdje ćete se možda naći, uvijek budete čvrsto povezani s Isusom Kristom, svojim najboljim prijateljem. Osobito na dan slavlja svete Potvrde s Petrom mu recite: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!“ (Iv 6,68).

Još bih Vam nešto stavio na srce. Isus Krist traži suradnike koji će ga kao svećenici ili redovnici i redovnice iz bližega slijediti te mu pomoći da se može približiti suvremenom čovjeku, željnom božanske blizine, topline i ljubavi. Provjerite što vam srce kaže! Ako u njemu čujete poziv, ne bojte se slijediti ga. Bit će to blagoslov za vas i za sve one kojima ćete kao svećenici biti poslani. Budite sigurni da molim za vas kako nitko ne bi potonuo u ravnodušnost, živio površnost, izgubio se za Boga i Crkvu, nego da snagom Duha Isusova budete ljudi koji vole Boga i čovjeka te na tom grade svoju budućnost.

Neka bdije nad vama Božji blagoslov i neka vas u vašim mladenačkim radostima i nastojanjima pomaže zagovor Isusove Majke. Sve vas od srca pozdravljam i blagoslivljam.

Požega, Veliki četvrtak, 29. ožujka 2018.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup