Biskup pohodio Kaznionicu u Požegi

U tijeku svojih preduskrsnih pastoralnih aktivnosti, a prigodom Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji,  biskup Antun Škvorčević posjetio je 9. travnja Kaznionicu u Požegi. S vodstvom ove ustanove najprije se uputio k spomeniku nedužno zatočenim ženama u požeškom zatvoru u vrijeme komunističke vladavine među kojima je bila i službenica Božja Marica Stanković te se ondje pomolio, upalio lampione i položio cvijeće na spomen onima – kako je kazao u prigodnoj riječi – koje su bile progonjene, ponižavane i zatvarane zato što su bile vjerne Bogu i svome rodu. Potom je u velikoj kaznioničkoj dvorani u zajedništvu sa Slavkom Starčevićem, zatvorskim dušobrižnikom, i Ivanom Popićem, ravnateljem Caritasa Požeške biskupije predvodio euharistijsko slavlje za osobe i djelatnike koji se nalaze u toj ustanovi. U svom pozdravu biskup je rekao da nas korizmeno vrijeme potiče otvoriti sve registre našeg srca Bogu, kako bi u nama mogla svom snagom odjeknuti  životna glazba Isusove pobjede nad smrću. Potaknuo je sudionike slavlja da se odreknu onoga što je u njima mračno i nemoćno te naprave korak naprijed u  opredjeljenju za ono što je vrijedno, časno, pošteno i dobro.

U homiliji biskup je protumačio značenje mjedene zmije o kojoj govori naviješteno prvo čitanje iz Knjige Brojeva, a koju je Mojsije po Božjem nalogu podigao na stup, da svaki koji je pogleda s vjerom u Boga ozdravi od smrtonosnog zmijskog ujeda. Kazao je da je ona pralik Isusa Krista uzdignutog na križ, da svaki koji ga s vjerom pogleda i životom prihvati ozdravi od ranjenosti grijehom, zlom i smrću. Istaknuo je kako Isus u evanđelju svoje raspeće na križu naziva uzdignućem, te je pozvao zatvorenike i zatvorenice da se ne daju zavesti te povjeruju kako se njihovo životno uzdignuće može ostvariti sebičnim, lagodnim i laganim putem, nego da se po Isusovu primjeru i uz njegovu pomoć opredijele žrtvovati iz ljubavi za druge i na taj način budu uzdignuti na razinu njegove pobjede nad zlom i smrću. Potaknuo ih je da ne ostanu zarobljenici vlastite sebičnosti, nego kroz iskrenu ispovijed iziđu u Božje svjetlo i istinsku slobodu. Još ih je pozvao na svakodnevnu molitvu koja oslobađa od vlastitih nemoći i uzdiže u Božji svijet.

Na svršetku slavlja jedna je zatvorenica u ime svih nazočnih zahvalila biskupu što ih svojim pohodima tješi, ohrabruje i potiče da se u svojoj grješnosti ne prestanu truditi oko obraćenja,  zaželjela mu je sretan Uskrs i predala ručni rad koji su izradile zatvorenice. Biskup je zahvalio na čestitci i daru, te je još podsjetio sudionike slavlja kako su izloženi djelovanju zla i mraka te zahvaćeni njime postaju njegovom žrtvom, ali da se vlastitim opredjeljenjem mogu okrenuti Bogu i biti zahvaćeni snagom Isusove ljubavi koja oslobađa, postati dionici svjetla i mira, zaželjevši im  obilje radosti takva Uskrsa.