Biskupovo pismo krizmanicima 2019.

„SVI SE NAPUNIŠE DUHA SVETOGA“ (Dj 2,4)

Dragi pripravnici za sakrament svete Potvrde!

Misa posvete ulja na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali, kojim ćete biti pomazani u slavlju svete Potvrde, draga je prigoda u kojoj zajedno s vašim svećenicima na vas mislimo, za vas molimo i sve vas pozdravljamo. Nadam se da ste protekle korizme bili vjerni u nedjeljnom sudjelovanju na euharistijskim slavljima u svojim župama te da ste Isusu Kristu očitovali prijateljstvo, obećali mu vjernost i posvjedočili spremnost da u snazi njegova Duha oblikujete svoj mladenački život. Zacijelo ste već iskusili kako je veliko poniženje i nemoć biti u srcu ispunjen sebičnošću, zloćom, pokvarenošću, biti pokretan negativnošću u svom djelovanju. Stoga se radujem što otvarate svoja srca da biste u sakramentu svete Potvrde bili ispunjeni Duhom Svetim te na taj način činite sebi najveće dobro. On je božansko svjetlo, životvorac, snaga, pokretač vaše slobode da djelujete časno i pošteno te vas uzdiže u ljudskom dostojanstvu.

Primanjem sakramenta svete Potvrde na neki način svrstat ćete se među one za koje sv. Luka u Djelima apostolskim kaže: „Svi se napuniše Duha Svetoga“ (Dj 2,4), te je tako započelo zajedništvo Crkve, kojem i vi po svetom krštenju pripadate i ostvarujete u svojoj župi. Bili su to prestrašeni i nemoćni ljudi koje je Isus osnažio svojim Duhom te su krenuli odvažno ga svjedočiti kao smisao svoga života i pobjedu nad smrću, najvećom našom nemoći. Propustili biste veliku priliku ako ne biste shvatili da vam je Duh Sveti najpotrebniji za vaš život. U mladenačkoj slobodi opredijelite se oblikovati svoju svakodnevicu u njegovu svjetlu i snazi. Budite nositelji radosti, mira, pravednosti, međuljudskog poštovanja i ljubavi kao najsnažnije graditeljice života. Navedene vrijednosti ostvarujte u zvanju koje ćete odabrati i po njem se djelatno uključiti u naše hrvatsko društvo.

Želio bih vas ohrabriti i poručiti vam da se s Isusom Kristom u snazi njegova Duha može biti pobjednikom i u najtežim situacijama. Pođite s njime u život i ne bojte se, jer on je pobijedio i smrt! Još bih vas podsjetio, kako Isus određenom broju mladih progovara u njihovim srcima i poziva ih da krenu putem duhovnog zvanja, svećeničkog ili redovničkog, te najtješnje s njime povezani ulože svoj život za dobro čovjeka. Potičem vas da se savjetujete sa svećenicima o svom zvanju. Oni će vam rado pomoći da otkrijete koji vam je put Bog namijenio.

U molitvi za vas, radujem se susretima s vama na skorim slavljima svete Potvrde te vas od srca u Gospodinu pozdravljam i blagoslivljam – vaš biskup

✠ Antun Škvorčević

Požega, Veliki četvrtak, 18. travnja 2019.