Susret župnih lektora Zapadno-slavonskog arhiđakonata

U utorak, 18. veljače 2020. godine u prostorima Osnovne škole braće Radića u Pakracu, održan je susret župnih lektora Zapadno-slavonskog arhiđakonata u pripravi za predstojeću korizmu u Godini Božje riječi. Na susretu su, uz župne lektore, kao nositelji korizmenih evangelizacijskih programa sudjelovali svećenici i vjeroučitelji s područja navedenog arhiđakonata.

Nakon što su na početku pjesmom oraspoložili svoje srce te izmolili molitvu u Godini Božje riječi, sudionike susreta pozdravio je Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije. Zahvalio im je što su odvojiti svoje vrijeme kako bi sudjelovali na susretu u Pakracu izražavajući nadu da će im sadržaj susreta biti na korist i obogaćenje. Uz to, zahvalio je svima koji su se uključili u pripravu i organizaciju susreta, na poseban način vjeroučiteljima, te predstavio tijek susreta.

Kako bi prisutnima ukazala na polazišta za ustanovljenje Nedjelje Božje riječi na razini opće Crkve, vjeroučiteljica Tihana Petković je napravila kratki presjek Apostolskog pisma pape Franje „Aperuit illis“. Svojim izlaganjem nastojala je dozvati u svijest prisutnih važnost Svetog pisma, napose kao Božjeg govora svomu narodu koji se ostvaruje osobito u bogoslužju. Ukazala je na neraskidivu vezu Svetog pisma s vjerom, euharistijom i sakramentima ističući njegovu trajnu novost i proročko djelovanje u čemu se krije njegova i slatkoća i gorčina.

Nadovezujući se na rečeno o Apostolskom pismu, Robert Kupčak, voditelj Pastoralnog centra, je progovorio o službi lektora kao navjestitelja Božje riječi. Kazao je kako su mnogi crkveni dokumenti, napose nakon Drugog vatikanskog koncila, ukazivali na iznimnu važnost Božje riječi za Crkvu podsjetivši među ostalim na Biskupsku sinodu o Božjoj riječi u životu i poslanju Crkve iz 2008. godine koja je iznjedrila i apostolsku pobudnicu „Verbum Domini“. Potkrjepljujući tvrdnju da je Božja riječ, osobito naviještena u bogoslužju, živi Božji govor svom narodu, voditelj Centra Kupčak naveo je nekoliko konkretnih situacija iz Svetog pisma koji svjedoče da je Božja riječ postala stvarni događaj. Nadovezujući se na rečeno, progovorio je o ulozi i važnosti prikladnog i pripravljenog navjestitelja Božje riječi – lektora. Ukazao je na osobine koje bi ga trebale krasiti kao i njegovu osposobljenost da bi ga se smatralo prikladnim za naviještaj Božje riječi. Naposljetku je istaknuo važnost kontinuirane brige svećenika za lektorski zbor u župi te neophodnu redovitu pripravu za navještaj nedjeljne Božje riječi kroz tjedne susrete preporučivši da se oni odvijaju po modelu lectio divina.

O takvom načinu božanskog čitanja Svetog pisma te koracima koji mogu biti individualni i zajedničarski progovorila je vjeroučiteljica Ivana Turuk. Kazala je da, kada čitamo biblijski tekst metodom lectio divina, promatramo ga u svjetlu Duha Svetoga, tako da Božja riječ koju vjernik čita, promišlja i prihvaća u sebe vodi k Bogu, postaje njegova molitva, predlaže mu djelovanje i preoblikuje njegov život. Pojasnila je korake po kojima vjernik osobno ili zajednički u skupini, poštujući navedenu metodu, treba pristupiti svetopisamskom tekstu.

Na koncu prvog dijela susreta voditelj Pastoralnog centra predstavio je ovogodišnje korizmene programe u Godini Božje riječi koji imaju za cilj približiti Božju riječ širem krugu vjernika. Korizmeni programi će se odvijati u povezanosti s nedjeljnom svetom misom i pobožnošću križnoga puta petkom, a osobitu ulogu u njihovu provođenju u župnim zajednicama imaju upravo svećenici, vjeroučitelji i župni lektori.

Uslijedio je potom radionički dio susreta u kojima su sudionici, podijeljeni u pet skupina, prema metodi lectio divina  ulazili u evanđeoski tekst predstojeće Sedme nedjelje kroz godinu (23. veljače 2020.) te tako praktično usvajali način priprave za nedjeljno euharistijsko slavlje i navještaj Božje riječi. Radionice su pripremili i vodili vjeroučitelji Suzana Lipovac, Ivica Lalić, Katarina Podkulabović, Šimun Klarić i Ivana Turuk uz koordinaciju biskupijskog Pastoralnog centra.