Sv. Marko Evanđelist

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

U svojoj poruci za ovogodišnju korizmu u Godini Božje riječi, pod naslovom  »Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka« (Ps 119,105), biskup Antun potaknuo nas je da se zajednički i pojedinačno hranimo Božjom riječju na »način na koji je Crkva od starine pristupala čitanju Svetog Pisma a koji se naziva lectio divina – božansko čitanje.«

Zbog opasnosti od zaraze koronavirusom onemogućeno nam je slušanje navještaja Božje riječi u liturgijskim slavljima u našim crkvama. Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u mračnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Svršetak svetog evanđelja po Marku (Mk  16, 15-20)

U ono vrijeme:

¹⁵ Isus se ukaza jedanaestorici i reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. ¹⁶ Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se.« ¹⁷ A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, ¹⁸ zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro.« ¹⁹ I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu. ²⁰ Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima.


Poticaj na razmišljanje

Svršetak Markova evanđelja, u kojem se pripovijeda o ukazanjima Uskrsloga, pridodan je kasnije. Taj je svršetak sastavljen od tekstova koji su uzeti iz drugih evanđelja, a pisac ih je stavio zajedno, da na taj način uvjeri svoje čitatelje da su uistinu započela posljednja vremena. Dokaz tomu je misijska aktivnost Crkve i njezini čudesni uspjesi (r. 15-18). U njoj je Gospodin doista na djelu (r. 20).


Molitva

Gospodine, svakoga se dana suočavam s tolikim problemima i napetostima. Kako li ih je samo teško podnositi! Često puta, kad se osjećam žrtvom, u napasti sam napadati javne dužnosnike, a kad pak ja imam neku vlast u napasti sam one koji kritiziraju smatrati vječnim nezadovoljnicima, koji su gladni bogatstva i moći.

Daj mi, Gospodine, mudrost apostolâ, koji slušaju, za sobom povlače cijelu zajednicu i brinu se za nju. Učini da u našim zajednicama kruži ta ista mudrost, ista sposobnost slušanja i sudjelovanja. Ne dopusti da izostane ta ista kreativnost, koja nam omogućuje da se mirno suočimo s uobičajenim poteškoćama i razriješimo ih. Odstrani iz mog srca gorčinu i agresivnost, koje nastaju kad osjećam da nisam shvaćen, i umjesto toga daruj mi pravu mjeru u konstruktivnoj kritici. Odstrani iz mog srca drskost moći koja vjeruje da sve znade i ne sluša ono što nije bilo predviđeno.

Gospodine, uviđam da se bratstvo izgrađuje dobronamjernom kritikom, razumijevanjem i  željom da se sve riješi u duhu bratstva. Pokaži mi, vječni Pastiru, svakodnevne i konkretne staze strpljivog i mudrog građenja bratskog života, s materijalom naših ograničenosti, naših zahtjeva i naše ljubavi.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Daj mi, Gospodine, dar slušanja i kreativnosti.«