Nedjelja Dobrog Pastira – Svjetski dan molitve za duhovna zvanja

Požega, 26. travnja 2020.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Na četvrtu vazmenu nedjelju, 3. svibnja 2020. slavimo Nedjelju Dobrog Pastira –  57. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Toga dana, kako je najavljeno, ponovno ćemo moći s vjernicima slaviti svetu misu u našim crkvama i zahvaliti Gospodinu što nas je očuvao od veće zaraze koronavirusom te uz propisane mjere opreza moliti za duhovna zvanja. U oblikovanju homilije i molitvenih programa od pomoći nam je Poruka pape Franje za navedenu prigodu koju dostavljamo u prilogu.

Milostinja ove nedjelje koja je redovito bila namijenjena za promicanje duhovnih zvanja i pomoć siromašnim bogoslovima i sjemeništarcima, iznimno će ove godine zbog okolnosti u kojima se nalazimo ostati u župnoj blagajni. Valja u Nedjelju Dobrog Pastira zahvaliti članovima Djela za duhovna zvanja za njihovo dragocjeno molitveno služenje. Potaknuti treba i druge vjernike da budu ustrajni molitelji te nam Bog daruje dovoljno dobrih i svetih svećenika i redovnika koji će vjerodostojno svjedočiti radosnu vijest u suvremenom svijetu.

Kao i prethodnih godina prikladno je u Nedjelju Dobrog Pastira proglasiti otvorenim natječaj za upis onih svećeničkih kandidata u požeški Kolegij koji su završili osnovnu školu, kao i za upis u Bogoslovno sjemenište onih koji su završili srednju školu ili su se u kasnijoj dobi odlučili poći putem svećeništva. One pak koji završavaju osmi razred osnovne škole i njihove roditelje valja upoznati s mogućnošću da pohađaju Katoličku gimnaziju ili neku drugu srednju školu u Požegi i besplatno stanuju u požeškom Kolegiju, napose kao aspiranti za svećeništvo. Pored oglasa u crkvi svećenici će nastojati pronaći mogućnost obavijestiti mlade o navedenim natječajima i drugim sredstvima, napose internetskim putem.

Zahvaljujem svima koji radosno služe mladim naraštajima i na taj način se trude pomoći im molitvom i savjetom u donošenju odluke o vlastitoj budućnosti te im predstavljaju ljepotu svećeničkog i redovničkog zvanja.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar