Utorak šestog vazmenog tjedna

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Ivanu (Iv 16,5-11)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

⁵ »A sada odlazim k onome koji me posla i nitko me od vas ne pita: ‘Kamo ideš’? ⁶ Naprotiv, žalošću se ispunilo vaše srce što vam ovo kazah. ⁷ No kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama. ⁸ A kad on dođe, pokazat će svijetu što je grijeh, što li pravednost, a što osuda: ⁹ grijeh je što ne vjeruju u mene; ¹⁰ pravednost – što odlazim k Ocu i više me ne vidite; ¹¹ a osuda – što je knez ovoga svijeta osuđen.


Poticaj na razmišljanje

Temeljna tema koju evanđelist predlaže je Duh Sveti, Isusov svjedok i tužitelj svijeta. Uvodni retci iznova se bave žalošću učenikâ. Isus je govorio o progonima zbog kojih će njegovi morati trpjeti, a oni se pred tim događajima osjećaju izgubljenima. Isusove riječi učenicima, izrečene u retcima 5-7, iznose na vidjelo njihovu zatvorenost. Učenici, prestrašeni bliskom budućnošću trpljenja koje ih očekuje, nesposobni su povjeriti se onome koji jedini može učiniti da se nadvlada svaka žalost i tjeskoba.

To je razlog da ih Gospodin prekorava što ga nitko od ih njih ne pita što znači njegov odlazak k Ocu i njegova bliska muka i smrt, o kojima je više puta govorio (usp. 7, 33; 13, 33; 14, 2-5,12). da su razumjeli smisao njegova poslanja otkupiteljskog trpljenja, oni bi se razveselili na pomisao da će njegov ‘uzlazak’ k Ocu prouzročiti dolazak Duha, osobe koja će ih osnažiti s obzirom na pobjedu njihove vjere i omogućiti im potpuno razumijevanje istine evanđelja.

Što će, dakle, biti zadaća Duha? Bit će ona da svjedoči protiv svijeta, koji je u grijehu zbog odbacivanja Krista. On će, poput odvjetnika u nekom sudskom procesu, tijekom stoljećâ vjernicima otkrivati zabludu svijeta. Optuživat će svijet za grijeh nevjere. Dokazivat će mu Kristovu pravednost. Pokazivat će nedosljednost Isusove osude, štoviše da se ta osuda okrenula protiv »kneza ovog svijeta« koji je osuđen zauvijek, i nad kojim je Krist izvojevao pobjedu svojom smrću-uzvišenjem (r- 11).


Molitva

Pošalji Duha svojega, Gospodine, da se mognemo oduprijeti sili svijeta! Ti vidiš kako smo slabi, kako se naše snage smanjuju, naši redovi prorjeđuju, tvoji učenici postaju sve plašljiviji, a razlozi svijeta osvajaju srce ne malog broja naših mladih i onih koji više nisu mladi. Što možemo suprotstaviti sili svijeta ako tvoj Duh nije s nama? Naše argumentiranje mnoge ljude ne zanima i malo njih pogađa u njihovoj sigurnosti! Bez tvoga Duha izlažemo se opasnosti da se podvinemo mišljenju koje prevladava u svijetu.

Potrebna nam je velika doza tvoga Duha da se ne osjećamo posljednjim braniteljima nečega što u očima mnogih nema budućnosti. Pošalji tvog Parakleta, tvog Odvjetnika, tvog Dokazivatelja, tvog Branitelja, tvog Tješitelja, da ne pobjegnemo iz bitke, ne ostanemo bez oružja, ne budemo preplavljeni zavodljivim mentalitetom koji promiče tiho poganstvo. Pošalji tvoga Duha da nas učini kritičkim prorocima ovog svijeta, oduševljenim prorocima tvog svijeta, tvoje istine!


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Kada dođe Branitelj, pokazat će svijetu što je grijeh« (Iv 16,8).