Ponedjeljak sedmog vazmenog tjedna

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Ivanu (Iv 16,29-33)

U ono vrijeme: ²⁹ učenici rekoše Isusu: »Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš. ³⁰ Sada znamo da sve znaš i ne treba da te tko pita. Stoga vjerujemo da si izišao od Boga.«

³¹ Odgovori im Isus: »Sada vjerujete? ³² Evo dolazi čas i već je došao: raspršit ćete se svaki na svoju stranu i mene ostaviti sáma. No ja nisam sâm jer Otac je sa mnom. ³³ To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!«


Poticaj na razmišljanje

Ulomak započinje s nekoliko zanosnih riječi učenikâ Isusu: »Evo, sad otvoreno zboriš i nikakvom se poredbom ne služiš« (r. 29). Učenici misle da su Gospodinove riječi o njegovu poslanju sada razumljive, ali zaboravljaju da im je on rekao da će novo doba započeti nakon uskrsnuća i da će im Duh Sveti biti nutarnji učitelj za razumijevanje njegovih riječi. Oni vjeruju da već u ruci drže tajnu Isusove osobe i da imaju zrelu vjeru u Boga, no Isus će ih morati uvjeravati da njihova vjera, naprotiv, još mora biti osnažena jer je previše nepotpuna da bi se mogli suočiti sa kušnjama koje ih čekaju (r. 31s). To su riječi koje u sebi kriju veliku gorčinu: Nazarećanin proriče da će ga napustiti njegovi prijatelji, koji će se sablazniti nad ponižavajućom sudbinom koja će zadesiti njihova Učitelja.

Isus, međutim, nikad nije sâm. On uvijek živi u jedinstvu s Ocem. Zbog toga on razgovor sa svojima završava izgovarajući riječi pune nade i pouzdanja: »Da u meni mir imate…Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!« (r. 33). Isus je pobijedio svijet, razoružavši ga ljubavlju. Izabrao je ono što je vrijedno u Božjim očima i što je u životu trajno, a ne prolazno. Tu pak poruku on ostavlja svojim učenicima kao svoju ‘duhovnu oporuku’.


Molitva

Rasvijetli, Gospodine, moje noći nenametljivom svjetlošću tvoje prisutnosti. Nemoj me ostaviti u mojim samoćama, kad izgleda da se sve oko mene ruši, i kad mi oni koji su mi najbliži postaju tuđima i nesposobnima utješiti me. I ti to znaš, o moj Isuse, koliko je strašna samoća, kad više nisi mogao pronaći ni Oca i kad si se osjetio napuštenim od njega, Po toj svojoj strašnoj napuštenosti, priteci u pomoć mojim pustinjama, ti me nemoj ostaviti kad osjetim da su me drugi napustili.

Ti koji si se krvavim znojem znojio, ublaži moje rane. Ti koji si uskrsnuo, oplodi životom osjećaj beskorisnosti i napuštenosti. Po svojoj svetoj smrtnoj tjeskobi, po svojoj slavnoj borbi protiv osjećaja poraza, ispuni moje užasne trenutke, sate i dane praznine, da te mogu iskusiti mojim slatkim spasiteljem!


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Ja nisam sâm jer Otac je sa mnom« (Iv 16,22).