Utorak sedmog vazmenog tjedna

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Ivanu (Iv 17,1-11a)

U ono vrijeme: ¹ Isus podiže oči k nebu i progovori: »Oče, došao je čas: proslavi Sina Svoga da Sin proslavi tebe ² i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. ³ A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. ⁴ Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti.

⁵ A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. ⁶ Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali.

⁷ Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao ⁸jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. ⁹ Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. ¹⁰ I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. ¹¹ Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi.


Poticaj na razmišljanje

»A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, I koga si poslao – Isusa Krista.« (Iv 17,3). Poznavati Boga Isusa Krista, poznavati Sina i Duha Svetoga, poznavati ih ne samo umom nego i srcem, poznavati ih bivajući u zajedništvu s njima, poznavati ih tako da se zaboravi sve ostalo: to je ‘život vječni’. Sve drugo pripada prolaznim stvarima, beskrajnom ispraznosti svega, onome što nema konzistentnost, onome što je privremeni život, kojega se nije vrijedno grčevito držati.

Moj život treba biti napredovanje u poznavanju živog i pravog Boga, napredovanje u uzvišenom poznavanju Krista, hod po Duhu, jer to je već život vječni. Život počesto za kojim se malo teži, jer je ljudsko postojanje od krvi i mesa, jer me svijet zaokuplja i uvjetuje, jer je moja vjera još uvijek neodlučna i nesigurna. Ali dovoljno je da se na čas zaustavim kako bih razmišljao o Gospodinovim riječima, dovoljno je zazvati njegov Duh, kad opet nastavim hod prema neizrecivom Božjem svijetu i uspijem shvatiti sreću što sam i danas slušao ove riječi koje me vezom Duha sjedinjuju s Ocem i Sinom, kako bih prethodno okusio pokoju kap najslađeg oceana vječnog života.


Molitva

Gospodine, ulij u moje srce darove znanja i mudrosti, da te uvijek mogu sve bolje upoznavati, sve više u tebi uživati, tebe ljubiti i sve te više posjedovati. Ako me prepustiš meni samome, koliko ja razumijem ove tvoje riječi, vrlo ću brzo početi misliti da ima važnijih i hitnijih stvari od tebe, izlažući se opasnosti da te zaboravim.

Daj mi dar savjeta da te tražim i upoznam također i usred poslova koji me uskoro očekuju. Daj mi dar razlučivanja da u svakoj stvari mogu izabrati tebe, u skladu s naučavanjem tvog Sina. Daj mi da vidim kako svjetlost tvoga lica blista na svakom ljudskom licu, kako bih ja uvijek i jedino tražio tebe. Daj mi božanski instinkt da tražim da ti budeš proslavljen i spoznat, prije i više nego što ja to mogu biti.

I odsada mi oprosti ako te zaboravim, ako na neprilični način trčim za stvarima ovog svijeta, ako se često ispunjavam pojmovima i osjećajima koji me ne sjedinjuju s tobom. Ne prepusti me meni samome, o Gospodine, jer ti si moj život, ti si život vječni.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga,
i koga si poslao – Isusa Krista.« (Iv 17,3).