Biskupovo pismo svećenicima i vjeroučiteljima

Poštovani i dragi svećenici i vjeroučitelji!

Poteškoće koje je minule pastoralne godine uzrokovala ugroza koronavirusom u organiziranju župne kateheze, napose u pripravi kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu te iskustvo suradnje svećenike i vjeroučitelja u održavanju „online“ župne kateheze potaknuli su članove Prezbiterskog vijeća naše Biskupije da na njegovoj posljednjoj sjednici donesu zaključak o potrebi priprave građe za župnu katehezu u novoj pastoralnoj godini.

Pastoralni centar u suradnji s 30-ak vjeroučitelja i nekoliko župnika te biskupijskim Povjerenstvom za medije izradio je nacrt odvijanja župne kateheze ove pastoralne godine u uvjetima ugroze koronavirusom te ga predstavio na Biskupijskom danu u Požegi, minuloga 26. rujna, s posebnim naglaskom na pripravi kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu.

Župna kateheza održava se u župama na način sličan nastavi u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama prema tri modela: model A (župna kateheza okupljenima u župnim prostorima); model B (mješoviti oblik župne kateheze u župnim prostorima i na daljinu) i model C (župna kateheza na daljinu). Radi što uspješnijeg ostvarivanja ciljeva župne kateheze prednost ima model A koji podrazumijeva izravnu komunikaciju s okupljenim vjeroučenicima i ostvarivanje konkretnih programa njihova „uvođenja u život po vjeri“ u župi i župnoj zajednici. No, ukoliko okolnosti zbog zaraze ne dopuštaju redovito odvijanje župne kateheze u župnim prostorima, treba je provoditi „na daljinu“ ili „online“ o čemu će biti dostavljene detaljnije upute. Katehetska građa – o kojoj  više informacija daje priloženi dopis Pastoralnog centra – prilagođena je izvođenju župne kateheze prema sva tri spomenuta modela, a bit će dostupna na biskupijskoj web stranici te dostavljena i elektroničkom poštom.

Da bismo zaštitili zdravlje djece i mladih, smatram važnim pripomenuti kako smo pri održavanju župne kateheze u župnim prostorima dužni pridržavati se propisanih ili preporučenih mjera za nastavu u školi, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u dokumentu pod naslovom Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezane za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u šk. godini 2020./21. Iz njih smo vam kao pomoć izdvojili ono što je bitno i čemu treba posvetiti punu pozornost pri organiziranju župne kateheze, što dostavljamo u prilogu.

Zahvaljujem svećenicima i vjeroučiteljima za dobrohotno prihvaćanje pomoći koju im u pogledu održavanja župne kateheze u izvanrednim okolnostima nastoje pružiti mjerodavne središnje ustanove naše Biskupije te za spremnost na suradnju da djeci i mladima pomognu rasti u vjeri i na vrijeme se priprave za sakramente prve svete pričesti i potvrde.

Neka sva naša nastojanja prati svojim zagovorom i pomoću brižna Isusova Majka. Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup