Sto pedeset učenika i studenata primilo stipendije Požeške biskupije

U Dvorani sv. Terezije u Požegi, 10. listopada okupili su se učenici i studenti kojima je Zaklada Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima odobrila stipendije u započetoj školskoj i akademskoj godini. Na susretu je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević koji je pozdravio učenike i studente, napose njihove roditelje, zahvalivši im za žrtvu i ljubav kojom primaju i odgajaju svoju djecu. Spomenuo je kako se stipendije već tradicionalno dodjeljuju pred blagdan sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale. Zapitao je učenike i studente kako su, kazavši da uglavnom bez ozbiljnijeg razmišljanja odgovarano na to pitanje da smo dobro, ali da u svojim razgovorima redovito polazimo od onoga što je negativno te nerijetko, baveći se time,  ulažemo dragocjene snage u ono od čega nema ništa i ostajemo svojevrsnim zarobljenicima negativnostima. Podsjetio je nazočne mlade kako je važno svoje svakodnevne stavove oblikovati na temelju izazovno lijepih činjenica, među kojima je prva naše postojanje, pozvanost u život, Božji dar kojem se trebamo svaki dan s iznenađenjem i zahvalnošću radovati. On je povezan s drugim ljudima, roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima, što nas potvrđuje u svijesti kako se nismo tek slučajno našli na ovom svijetu nego je ljudski život snažan Božji podatak.

Spomenuvši nazočnima razlog njihova dolaska u Požegu prigodom dodjele stipendije iz Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima, biskup ih je podsjetio da Požeška biskupija nije neko poduzeće, nego zajedništvo vjernika, onih koji u životu računaju s Bogom, vjeruju u Isusa Krista i svojim djelima svjedoče koliko im je on važan, među ostalim i po djelima solidarnosti i ljubavi s drugim ljudima,  te su na taj način povezani i sa stipendistima i njihovim roditeljima. Pročitao je potom ulomak iz Ivanova evanđelja, u kojem Isus, nakon  što je čudesno nahranio mnoštvo ljudi, sebe proglasio kruhom života vječnoga. I dok su mnogi – smatrajući te riječi tvrdima – napustili Isusa, apostol Petar je ispovjedio vjeru u njega riječima: »Gospodine, kome da idemo, ti imaš riječi života vječnoga«. Biskup je istaknuo mladima da se čovjekova konačna sudbina ne ostvaruje u materijalnom svijetu, po onome što imaju, nego na razini „biti“, koja se zbiva po susretu s Isusom Kristom i njegovom riječju života vječnoga i koji je pobijedio smrt. Upitao ih je što bi im vrijedilo da imaju mnoštvo materijalnih dobara, a budu izgubljena bića na razini duha, vlastite neponovljive osobe. Kazao je kako geslom naših katoličkih škola „Duc in altum – Izvezi na pučinu“, onamo gdje je more duboko, želimo mladim ljudima poručiti da ne ostanu na površini života, nego teže za onom dubinom postojanja na koju ih je pozvao Bog, i da s Isusom Kristom doveslaju ne samo do konca ovozemaljskog života, nego i do obale vječnosti. Izrazio je uvjerenje da oni razumiju kako im Požeška biskupija ovom stipendijom želi reći da nisu sami na svom životnom putu, nego da iza njih stoji Crkva, u konačnici Isus Krist po služenju Požeške biskupije. Poručio im je da se ne boje, nego da vjeruju Bogu, naglasivši da će ta njihova vjernost biti najbolji odgovor na dodijeljenu stipendiju, jer kad su vjerni Bogu, onda su najvjerniji istini o samima sebi i o smislu njihova postojanja. Još im je poručio da marljivo uče i duhovno se izgrađuju i utvrđuju u svom ljudskom i kršćanskom identitetu. Poželio je da im uz pomoć Božju ova školska i akademska godina bude uspješna i blagoslovljena.

Potom je podsjetio nazočne  kako je natječaj za stipendije bio otvoren 10. kolovoza ove godine, na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa te je trajao do konca rujna. Povjerenstvo Zaklade za dodjelu stipendija razmotrilo je 170  pristiglih molbi i strogo se držeći svojih statutarnih propisa, donijelo odluku o stipendiranju 81 studenata i učenika. Pored toga odobrene su stipendije za 65 učenika koji su molili pomoć preko katoličkih škola Požeške biskupije, kojima  pokrivaju troškove produženog boravka, školske kuhinje ili prijevoza. Za sve navedeno Požeška biskupija iz svog proračuna izdvaja ove školske godine više od 550.000,00 kuna. Tome valja dodati da je minulih dana Biskupija uručila obiteljima s brojnom djecom pomoć na početku nove školske godine u iznosu oko 150.000,00 kuna. Potom Biskupija podupire djecu i mlade iz svog proračuna i dodjelom novčanih sredstava za redovito funkcioniranje svojih pet škola u Požegi, Virovitici i Novskoj u iznosu većem od 2,000.000,00 kuna, te se godišnji iznos za sve navedene svrhe odgoja i obrazovanja penje i do 3,000.000,00 kuna. Pored spomenutog Biskupija za djecu i mlade osigurava značajna sredstva koja ulaže u izgradnju školskih prostora i opremu uz pomoć primljenu od donatora iz inozemstva. Požeška biskupija putem spomenute konkretne solidarnosti svjedoči svoje služenje obiteljima i mladim ljudima koji su budućnost naše domovine. Biskup je zahvalio voditelju Zaklade Ivanu Popiću, upravnom vijeću Zaklade te osobito tajnici Caritasa Katarini Paulić te suradnicima u Caritasu za dobro obavljeni posao u pripravi dodjele stipendija. Učenicima i studentima poželio je blagoslovljenu započetu školsku i akademsku godinu.

Zatim je stipendist Lovro Tkalčec, učenik Glazbene škole u Požegi odsvirao na trubi prigodnu skladbu uz klavirsku pratnju Maria Večerića. Pri koncu je u ime prisutnih učenika i studenata kojima je odobrena stipendija, zahvalu biskupu Antunu i Požeškoj biskupiji izrekla stipendistica Viktorija Rosi, čestitavši biskupu 23. obljetnicu njegova biskupskog ređenja i utemeljenja Požeške biskupije te predstojeću svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale. Zahvalila mu je za brojne susrete s mladim ljudima u kojima ih potiče na marljivost i zauzetost u studiju kao i za nade koje polaže u njih, vjerujući da će oni donijeti bolju budućnost našoj domovini. Biskup je zahvalio na čestitkama te ih pozvao na zajedničke biskupijske programe, najavivši susret stipendista po završetka prvog polugodišta.