Pismo prigodom završetka Godine Božje riječi

Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Apostolskim pismom „Aperuit illis“ papa Franjo je Treću nedjelju kroz godinu proglasio Nedjeljom Božje riječi. Bio je to poticaj da u Požeškoj Biskupiji u nedjelju, 26. siječnja 2020. otvorimo Godinu Božje riječi pod geslom „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119,105), i zaključimo je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenog, 22. studenog ove godine. Željeli smo o 1600. obljetnici smrti sv. Jeronima, tijekom navedenog vremena  „usred žurbe i buke svijeta pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bi u svjetlu Božje Objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv i bili potpunije dionici spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka“, kako sam istaknuo u Proglasu otvorenja Godine Božje riječi. Spomenuta Godina imala je dakle za cilj probuditi u nama nemirnu želju većeg poznavanja Boga Objave i susreta s njime. Nismo mogli predvidjeti da će opasnost od zaraze koronavirusom obustaviti sva okupljanja u crkvama te djelomično onemogućiti redovito ostvarivanje našeg ovogodišnjeg korizmenog program u pripravi za Uskrs s katehezama o Božjoj riječi. Ali su zato mnogi od vas  upotrijebili vrijeme zatvorenosti u vlastite domove za  svakodnevno zauzetije čitanje i razmišljanje Svetoga pisma, na što smo poticali putem naše biskupijske web-stranice i sadržaja koje ste s nje preuzimali  te je ugroženost koronavirusom pomogla da na taj način postanete vjerniji prijatelji Božje riječi. Pored toga, brojni pojedinci, obitelji i skupine tijekom vremena obustave okupljanja privatno su u svojim domovima, a nakon toga u crkvi na svršetku svake svete mise trajno upućivali Bogu Molitvu u Godini Božje riječi. Po njima je duša naše Biskupije poput Marijine bila budna u razgovoru s Bogom, što smo na poseban način očitovali  prošloga ljeta na hodočašćima u njezina svetišta diljem naše Biskupije.

Draga braćo i sestre! No, poseban dar Godine Božje riječi jest produbljena svijest o važnosti službe lektora kao navjestitelja Božje riječi u svetim slavljima i promicatelja biblijske kulture u našim župama po njihovim tjednim okupljanjima u pripravi za nedjeljna i blagdanska liturgijska slavlja. Lektori su pod vodstvom zauzetih svećenika i vjeroučitelja postali jezgra oko koje se okuplja župna biblijska skupina. Služeći se metodom lectio divina, provjerenom dugim iskustvom Crkve, oni molitveno čitaju, razmatraju i za život usvajaju Sveto pismo, kako ne bi bili puki liturgijski čitači, nego navjestitelji Božje riječi koja je postala njihovo svjetlo i životni pokretač. U tom nastojanju trajno im je pružala pomoć građa na web-stranici naše Biskupije. Dragocjeno je sve ono što je Bog  navedenim putem unio u srca brojnih vjernika požeške mjesne Crkve te na kraju Godine Božje riječi upućujemo osobitu zahvalnost „Ocu svjetlila“ od kojeg dolazi „svaki dobar dar, svaki savršen poklon“ (Jak 1,17). Uvjeren sam da će lektori i drugi vjernici na temelju spomenutog iskustva nastaviti zauzeto i dalje tjedno se okupljati, započinjući svaki svoj susret Molitvom Godine Božje riječi i pjevanjem gesla „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“. Prikladno je da taj poklik često zajednički pjevamo i u crkvi na svetoj misi prije početka Službe riječi ili nakon naviještenog evanđelja.

Želio bih, draga braćo i sestre, da na svršetku Godine Božje riječi usvojimo poticaje  sv. Jeronima na koje nas je uputio papa Franjo u Apostolskom pismu („Scripturae sacrae affectus“) za ovogodišnji Svečev spomendan o 1600. obljetnici njegove smrti. Sv. Jeronim nas svojim primjerom poziva da budemo strastveni proučavatelji, navjestitelji i provoditelji u život Božje riječi. Po njegovu uvjerenju,  bez cjelovitog poznavanja Svetog pisma nemoguće je poznavati i istinski voljeti Isusa Krista: jer Novi se zavjet u Starome skriva a Stari u Novome razotkriva. Valja nam stoga poslušati Jeronimovu riječ: „Često čitaj božanska pisma; dapače tvoje ruke neka nikada ne odlože svetu knjigu“. Svima vam Božja riječ bila svjetlo, snaga, ohrabrenje i utjeha na putu označenu brojnim nevoljama. U svakodnevnom prijateljevanju s Božjom riječju pratio vas Božji blagoslov i zagovor Presvete Bogorodice. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu –

vaš biskup Antun Škvorčević

Požega, 14. studenog 2020-