Godina sv. Josipa u Požeškoj biskupiji

Požega, 24. prosinca 2020.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Prigodom 150. obljetnice Dekreta blaženog pape Pia IX. Quemadmodum Deus, kojim je sv. Josipa proglasio zaštitnikom sveopće Crkve, papa Franjo je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2020. uputio Apostolsko pismo Patris corde i potaknuo da sv. Josipa obnovljenom vjerom štujemo, njegovu moćnom zagovoru povjeravamo vlastite potrebe u sadašnjim izvanrednim okolnostima i molimo da Crkva njegovom pomoću može što vjerodostojnije vršiti svoje poslanje u suvremenom svijetu.

Apostolska pokorničarna istovremeno je izdala Dekret kojim se vjernicima omogućuje od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. postići posebne oproste pod propisanim uvjetima. Blagdan sv. Obitelji Isusa, Marije i Josipa u nedjelju, 27. prosinca 2020. prikladna je prigoda da svaki svećenik na svetim misama s narodom u svim našim župama obavijesti vjernike o tome i pozove ih da se uključe u liturgijske i druge pastoralne programe, koje ćemo tijekom navedenog vremena nastojati ostvarivati u Požeškoj biskupiji.

Neka svaki župnik s članovima Župnog pastoralnog vijeća i drugim suradnicima na temelju Dekreta Apostolske pokorničarne razmotri što je od navedenih pobožnosti sv. Josipu, naznačenih u Dekretu moguće provoditi u okolnostima vlastite župe te nastoji to ostvarivati po završetku božićnog vremena. Na koncu spomenutog Apostolskog pisma papa Franjo je napisao i molitvu sv. Josipu, koju ćemo svakodnevno pri svršetku svake svete mise moliti u svim našim župama te i na taj način svjedočiti naše biskupijsko zajedništvo tijekom Godine posvećene sv. Josipu. Prikladno je na svršetku molitve dodati poklik „O Josipe, svet, o Josipe svet“, pripjev iz pjesme A. Canjuge, Zanatlijo tihi…“.

U prilogu dostavljamo Apostolsko pismo pape Franje Patris corde, Dekret Apostolske pokorničarne o postizanju posebnog oprosta te Molitvu pape Franje sv. Josipu. Navedena građa korisna je za oblikovanje svetih slavlja na Blagdan sv. Obitelji, te tijekom cijele Godine sv. Josipa. Svojom pastoralnom zauzetošću pomozimo vjernicima da pročiste i prodube svoj pobožni žar prema sv. Josipu, zaštitniku opće Crkve i zaštitniku Hrvatske.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar