Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika 2021.

Poštovana i draga braćo svećenici!

Ovogodišnji Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika slavimo u petak, 26. ožujka. U nedjelju 21. ožujka 2021. na svetim misama u svim župama Požeške biskupije svećenici će pozvati vjernike da navedenog Dana postom, molitvom i žrtvom posvjedoče kajanje za zlo koje je u prošlosti učinjeno na našim prostorima, a sudjelovanjem na pobožnosti Križnog puta i svetoj misi iskažu poštovanje prema nedužno ubijenoj braći i sestrama, napose svećenicima, redovnicima i redovnicama. Dostojno je toga Dana u liturgijskim slavljima spomenuti imena onih svećenika u pojedinim župama koji su ondje ubijeni u vrijeme II. svjetskog rata ili nakon njega kao i ubijenih koji iz njih potječu.

U predvečerje navedenog Dana, četvrtak 25. ožujka 2021. u 16.00 sati u župnoj crkvi u Staroj Gradiški spomen je svećenika i drugih nedužnih žrtava koje su bile utamničene u starogradiškom zatvoru, među njima i onih koji su ondje bili zatvoreni tijekom Domovinskog rata. Pozivam svećenike Novogradiškog dekanata da sudjeluju na spomenutom slavlju te da im se po mogućnosti pridruže i subraća iz Novokapelačkog dekanata, napose iz bližih župa i sukladno protupandemijskim mjerama predstavnički organiziraju dolazak vjernika.

Na sâm Dan čišćenja pamćenja u petak, 26. travnja 2021. u 11.00 sati u Spomen području Jasenovac kod spomenika „Cvijet“ održat će se međureligijska molitva na kojoj će iz Katoličke Crkve sudjelovati apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua i dijecezanski biskup mons. Antun Škvorčević, iz Srpsko pravoslavne Crkve episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, iz Koordinacije Židovskih općina u RH Luciano Moše Prelević i iz Islamske zajednice predsjednik Mešihata akademik Aziz ef. Hasanović.

Istoga Dana u župnoj crkvi u Jasenovcu, u 18.00 sati održat će se pokorničko-molitveno slavlje koje će predvoditi dijecezanski biskup i na kojem će sudjelovati članovi Stolnog kaptola sv. Petra iz Požege te svećenici Novljanskog dekanata, vjernici jasenovačke župe s predstavnicima vjernika iz drugih župa navedenog Dekanata.

Zahvaljujem svećenicima za sve što će poduzeti da Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u svim našim župama protekne u ozračju molitve, pokore, kajanja i praštanja.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup

Ivan Popić
kancelar