Utorak četrnaestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Post 32, 23-33; Ps 16, 1. 2-3. 6-7. 8 i 15; Mt 9, 32-38.

Klanjanje: Velika.


Evanđelje dana (Mt 9, 32-38)

„Žetve je mnogo, a radnika malo.“

U ono vrijeme: Gle, doniješe Isusu njemaka opsjednuta. Pošto Isus izagna đavla, progovori njemak. Mnoštvo se čudom čudilo i govorilo: »Nikada se takvo što ne vidje u Izraelu!« A farizeji govorahu: »Po poglavici đavolskome izgoni đavle.«
I obilazio je Isus sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama i propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć.
Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«


Razmišljanje

Isus je primijetio kako su ljudi izmučeni i opterećeni raznim problemima u svome životu. Vidi njihovu muku. Želi svima pomoći, ali treba „produžene ruke” – one koji će u Njegovo Ime činiti ono što je On činio.

Isus je učio, propovijedao i liječio… Traži one koji će nastaviti to Njegovo djelo, po kojima će On nastaviti pomagati ljudima. Osjećaš li da te Isus zove? Jesi li spreman staviti se u Njegovu službu u staležu u kojem se nalaziš? Osjećaš li poziv za svećenika, redovnika, redovnicu ili posvećenog laika u ovome svijetu? Znaj da Isus i tebe treba kao Svoje „produžene ruke”! Žetve je mnogo, a radnika malo… (Mt 16, 37) D. L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)