Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, prezbiter i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, prezbiter i mučenik
Spomendan

Čitanja: : Još 24, 14-29; Ps 15, 1-2a i 5. 7-8. 11; Mt 19, 13-15 ili spomendana Mudr 3, 1-9; Ps 115, 10-11. 12-13. 16-17; Iv 15, 12-17.

Obljetnica posvete crkve: Končanica, Voćin.


Evanđelje dana (Mt 19, 13-15)

„Ne priječite djeci k meni: takvih je kraljevstvo nebesko!“

U ono vrijeme: Doniješe Isusu dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se. A učenici im branili. Nato će im Isus: »Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!« I položi ruke na njih pa krene odande.


Razmišljanje

Djeca trebaju Isusa od najranijih dana. Iako su puna povjerenja, jednostavna i iskrena, treba im Kristova blizina, Njegov nauk Njegove molitve. Zato je vjeronauk za djecu nužan s jedne strane, a crkveni pastoral ti druge.
Pustite dječicu i ne priječite im k meni. (M t 19, 14)
Prije svega, Isusovu sliku roditelji trebaju pokazati u osobnoj molitvi i u zajedničkoj molitvi u prisutnosti djece; trebaju pokazat i sliku Isusa u ocu koji kleči na koljenima pred Bogom, u molitvi, u tišini, s Biblijom u ruci.
Roditelji dovode svoju djecu k Bogu ne samo onim što izgovore već i svojim stavom, svojim primjerom. Za roditelje vjernike dovođenje djeteta Isusu predstavlja jamstvo djetetova blagoslova, cjelovitog razvoja, kako tjelesnog tako psihičkog, intelektualnog i duhovnog. Također, potrebno je raditi na odgoju savjesti kod mladih ljudi. Svatko od nas, uključujući i djecu, bit će sretniji ako bude odabirao dobro koje dolazi od Boga. Pustite dječicu i ne priječite im k meni. (Mt 19, 14) Što poduzimam da zaštitim svoju djecu od zla ovoga svijeta i da ih dovedem k Isusu? B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)