Srijeda dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Srijeda
Svagdan

Čitanja: Kol 1, 1-8; Ps 51, 10. 11; Lk 4, 38-44.

Klanjanje: Daruvar – sv. Antun Padovanski.


Evanđelje dana (Lk 4, 38-44)

„I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje jer za to sam poslan.“

U ono vrijeme: Usta Isus iz sinagoge i uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im.
O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. A iz mnogih su izlazili i zlodusi vičući: »Ti si Sin Božji!« On im se prijetio i nije im dao govoriti jer su znali da je on Krist.
Kad osvanu dan, iziđe i pođe na samotno mjesto. I mnoštvo ga tražilo. Dođoše k njemu i zadržavahu ga da ne ode od njih. A on im reče: »I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.« I naučavaše po sinagogama judejskim.


Razmišljanje

Isus je na svijet došao kako bi nas otkupio od grijeha, izbavio iz tame i ostavio nam primjer Svoga životnog puta i tako nam pokazao kojim putem je i nam ići. Isusovo poslanje bilo je svjedočiti za istinu i naviještati Kraljevstvo Božje. A današnje Evanđelje pokazuje nam kako je Isus, kao i mnogo puta do sada, posebno osjetljiv na ljudsku patnju. Isus i ovim ozdravljenjem, ozdravljenjem Petrove punice, pokazuje da Mu je stalo do čovjeka, da Mu je stalo ne samo do zdravlja duše, nego i do tjelesnog zdravlja čovjeka. Isus, Svojim djelima i riječima, pokazuje kako želi da čovjek bude sretan i da živi u punini kao tjelesno i duhovno biće. Zanimljivo je primijetiti i kako Šimunova punica, nakon ozdravljenja ustaje i poslužuje, čini za Isusa i apostole ono što može, što primjećuje da im je potrebno. I nama je Isus učinio velika djela, i važno je često se prisjetiti da je na svijet došao i radi mene i tebe, radi naših konkretnih grijeha koje smo u životu počinili: uzeo ih je na Sebe kako bismo mi bili slobodni i kako bismo bili spašeni. Vrijeme koje živimo na svijetu dar je Božje ljubavi i milosti i važno je pronaći način kako Mu možemo svojim životom odgovoriti na Njegovu ljubav tj. kako Mu možemo služiti i na taj način uzvratiti za Njegovu ljubav. Zato pitajmo se i danas: što danas mogu učiniti za Njega i za dugog čovjeka? A nije dobro ostati samo na odgovoru koji ćemo si dati – još važnije je djelovati. S.H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)