Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica

Celestin Medović: Uznesenje sv. Terezije u nebo, požeška Katedrala, 1899.
Celestin Medović: Uznesenje sv. Terezije u nebo, požeška Katedrala, 1899.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica
Zaštitnica požeške Katedrale i grada Požege
Svagdan (u Katedrali svetkovina, u Požegi blagdan)

Čitanja: Rim 4, 1-8; Ps 31, 1-2. 5. 11; Lk 12, 1-7.

Titular: Požega – Katedrala sv. Terezije Avilske, Suhopolje – svetkovina.


Evanđelje dana (Lk 12, 1-7)

„I vlasi su vam na glavi sve izbrojene.“

U ono vrijeme: Kad se skupilo mnoštvo, tisuće i tisuće, te su jedni druge gazili, poče Isus govoriti najprije svojim učenicima:
»Čuvajte se kvasca farizejskoga,
to jest licemjerja.
Ništa nije skriveno
što se neće otkriti
ni tajno što se neće saznati.
Naprotiv, sve što u tami rekoste,
na svjetlu će se čuti;
i što ste po skrovištima u uho šaptali,
propovijedat će se po krovovima.«
»A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Da, velim vam, njega se bojte! Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!«


Razmišljanje

Evanđeoski odlomak koji danas razmatramo sastoji se od dva dijela. Prvi je upozorenje na licemjerje, dok drugi govori o tome koga se zaista treba bojati. Isus najprije upozorava Svoje učenike na farizejsko licemjerje što znači na življenje dvostrukim životom. Čini to u trenutku kada se oko Njega mota više tisuća ljudi. Da se poslužimo modernim jezikom: možemo reći da Isus i Njegovi učenici postaju —’celebrity’. Upravo u tim okolnostima Krist upozorava Svoje učenike na kvasac farizejski, odnosno na to da se čuvaju kako ne bi vodili dvostruki život. Na van, pred ljudima, oni glume pravednost i pobožnost, dok je njihov unutarnji život pun grijeha i bezakonja. Učitelj iz Nazareta posvješćuje učenicima da takav stav ima kratke noge. Prije ili kasnije, izaći će na vidjelo za što oni žive svakodnevno, potajno. Ako uzmemo ozbiljno ovo upozorenje, valja se zapitati kakav je moj odnos s Bogom i kako postupam u situacijama koje nitko ne vidi. Kako izgleda moj život i moja molitva kada nitko ne gleda? Drugi Isusov naputak odnosi se na osjećaj straha. Isusovi učenici više su puta bili svjedoci Njegova sukoba s izraelskim vjerskim autoritetima. Strah za Isusov život osjeća se u zraku, dakle, Njegovi učenici osjećaju ugrozu. U takvom trenutku kada se strahovi i strepnje množe, Krist im sugerira da na život gledaju iz perspektive Vječnosti. Ne treba se bojati onih koji mogu ubiti samo tijelo, a osim toga ne mogu ništa više učiniti. Treba se bojati Onoga koji je Gospodar vječnosti — Svemogućeg Boga. Međutim, taj bi se strah trebao razlikovati od onoga koji proživljavamo kada se suočavamo s prijetnjom, neizvjesnošću ili opasnim neprijateljem. Strah od Boga temelji se na čežnji da živimo u jedinstvu s Njim koji u Svojoj očinskoj dobroti i brizi ne dopušta da nam padne ni jedna vlas glave bez Njegove volje. Kakvu sliku Boga nosim u svome umu i srcu? J.G.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)