Peti Svjetski dan siromaha

Poštovana i draga braćo svećenici!

Po odredbi pape Franje, na 33. nedjelju kroz godinu, 14. studenog ove godine Peti je Svjetski dan siromaha. Tom prigodom Sveti Otac je uputio Poruku pod naslovom „Siromaha svagda imate uza se“ (Mk 14,7), koja je tiskana u Službenom vjesniku Požeške biskupije, br. 2/2021., str. 101-104. Pozivam sve svećenike da misli i poticaje iz Papine Poruke ugrade u homiliju i Molitvu vjernih na svetim misama navedene nedjelje, te da po njima oblikuju i prigodne kateheze.

Navedene nedjelje valja pronaći mogućnost da se u skladu sa župnim okolnostima posvjedoči pažnju siromašnim osobama posjetom ili organiziranjem susreta s njima i darivanjem. U tom će prednjačiti novoizabrani članovi župnih pastoralnih vijeća, napose karitativne skupine, koji će siromasima i drugim potrebitima nastojati prigodom Dana siromaha u svakoj župi iskazati blizinu i poduzeti konkretne korake u svjedočenju kršćanske ljubavi. To je Dan kada se kao vjernici želimo udružiti u plemenitim osjećajima, molitvi i dobrim djelima prema siromasima te na taj način posvjedočiti vjeru u Isusa Krista koji se poistovjetio sa siromašnima ustvrdivši: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40).

U nedjelju nakon Dana siromaha, na svetkovinu Krista Kralja 21. studenoga, po odredbi pape Franje slavimo Svjetski dan mladih. Zacijelo je moguće da mlade u svakoj našoj župi potaknemo da u pripravi za Svjetski dan mladih pristupe siromašnim osobama i donesu im radost svojim posjetom i drugim znakovima pažnje i poštovanja. Bit će to za mlade dragocjeno iskustvo vjere.

Zahvaljujem svim župnicima i suradnicima, posebno voditeljima karitativnih župnih skupina za sve što će učiniti u svojim župama za siromašne osobe, te na sve zazivam Božji blagoslov.

Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Požega, 27. listopada 2021.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup