Četvrtak trideset i četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Dn 6, 12-28; Ps Dn 3, 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74; Lk 21, 20-28.

Titular: Gaj – sv. Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica – svetkovina.

Klanjanje: Stari Gradac, Buk.


Evanđelje dana (Lk 21, 20-28)

„Jeruzalem će gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana.“

U ono vrijeme:
Reče Isus svojim učenicima:
»Kad ugledate da vojska opkoljuje Jeruzalem,
tada znajte:
približilo se njegovo opustošenje.
Koji se tada zateknu u Judeji,
neka bježe u gore;
a koji u Gradu,
neka ga napuste;
koji pak po poljima,
neka se u nj ne vraćaju
jer to su dani odmazde,
da se ispuni sve što je pisano.«
»Jao trudnicama i dojiljama u one dane
jer bit će jad velik na zemlji
i gnjev nad ovim narodom.
Padat će od oštrice mača,
odvodit će ih kao roblje po svim narodima.
I Jeruzalem će gaziti pogani
sve dok se ne navrše vremena pogana.«
»I bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama,
a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda
zbog huke mora i valovlja.
Izdisat će ljudi
od straha i iščekivanja onoga
što prijeti svijetu.
Doista, sile će se nebeske poljuljati.
Tada će ugledati
Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku
s velikom moći i slavom.
Kad se sve to stane zbivati,
uspravite se i podignite glave
jer se približuje vaše otkupljenje.«


Razmišljanje

Kada čitam odlomke iz Svetog Pisma, Evanđelja poput ovoga koji nam je pripremljen za današnji dan koji na prvi pogled ne odišu optimizmom, u njima uvijek pokušavam pronaći pozitivnu, motivirajuću poruku. I nije uopće stvar u tome da sam neizlječivi optimist koji pribjegava jeftinoj infantilizaciji svijeta i događaja koji se odvijaju pred nama, u stilu: „Ma, sve će biti u redu.“ S druge pak strane, nije nam primjereno ni da se bojimo pomoliti nosom u svijet od vlastite uplašenosti.

Pišem ovo razmatranje u vrijeme epidemije korona virusa kojemu su neki već pri dodali ‘božanska obilježja i, iz straha pred njim, samo o njemu govore hraneći se lošim vijestima. Drugi na cijelu situaciju odmahuju rukom govoreći: „Što mi virus može? Dovoljno je pripaziti na higijenu! Uostalom, sve je ovo proizišlo iz političkih nadigravanja na visokim razinama moći između svjetskih organizacija i velesila, a mi smo u svemu tome poput pokusnih kunića.” Ova razmišljanja imaju svoju osnovu. U svakom pojedinačno valja uočavati znamenja istine, ali (i to po stoti put ponavljam) nemojmo zauzimati samo jedan i isključivi stav. Jer ekstremi nas nikada ne dovode ni do čega dobrog i konstruktivnog, onoga što će nam osigurati život ispunjen mirom u budućnosti.

Moramo se vratiti na „tvorničke postavke“. To je tehnički pojam, ali mislim da je vrlo razumljiv i da nam je itekako potreban. Tvorničke postavke mogu izbrisati neke podatke s računala ili pametnog telefona, ali poboljšavaju kvalitetu rada opreme koju svakodnevno koristimo. Ne bih li možda trebao nešto preispitati ili nešto drugačije urediti u svome životu?

Ako, dakle, dođemo do zaključka kako je potrebno da nešto resetiramo, izbrišemo ne što što zamućuje naše misli i slabi duh, pro čitajmo riječi iz današnjeg Evanđelja: Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje (Lk 21, 20-28) i pomolimo se ovim riječima po stavljajući i Bogu i sebi korisna pitanja: Gospodine Isuse, što bih trebao promijeniti na sebi? Što je dosad u mome životu promijenilo sjedenje kod kuće, nemogućnost sudjelovanja u svetoj Misi? U kojem smjeru idu ove promjene?

Postavi to pitanje Duhu Svetom povjeravajući Mu svoje strahove i brige. I za kraj, zahvali za dobro koje proživljavaš ovdje i sada – USPRAVI SE, PODIGNI GLAVU i reci: “Po Kristu, našem Gospodinu, koji živi i kraljuje s Bogom Ocem u jedinstvu Duha Svetoga, Bog po sve vijeke vjekova. Amen.” F.P.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)