Utorak drugog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: 1 Sam 16, 1-13; Ps 88, 20. 21-22. 27-28; Mk 2, 23-28.


Evanđelje dana (Mk 2, 23-28)

„Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.“

Jedne je subote Isus prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše: »Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?«
Isus im odgovori: »Zar nikad niste čitali što učini David kad ogladnje te se nađe u potrebi on i njegovi pratioci? Kako za velikog svećenika Ebjatara uđe u Dom Božji i pojede prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko osim svećenika; a on dade i svojim pratiocima?«
I govoraše im: »Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Tako, Sin Čovječji, gospodar je subote!«


Razmišljanje

Isus s petoricom Svojih učenika prolazi kroz žitno polje, kroz zrele usjeve; trgaju klasje i jedu. Farizeji ih optužuju: zašto to rade u subotu, u dan u koji im je zabranjeno bilo što činiti jer to je dan odmora, molitve, obiteljskih i prijateljskih susreta. Isus ih brani, opravdava Svoje učenike koji su subotom trgali klasje. Poziva se na Davidov primjer i tumači: Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. (Mk 2, 27)

Isus Krist vlastitim primjerom pokazuje da se Bog zauzima za svakog čovjeka. On ne želi obezvrijediti subotu. Bog je stvorio subotu radi čovjeka, misleći na potrebiti odmor, obiteljsko i prijateljsko zajedništvo, na molitvu i zahvalu za sve što Gospodin čini za Svoje stvorenje.

Razmatrajući o suboti iz Evanđelja, gledamo nedjelju koju bismo trebali živjeti upravo u tom odmoru, molitvi, zahvali, zajedničkim druženjima. No, nije li to postao dan kada smo najviše aktivni: trgovina, kućanski po slovi, čišćenje, pranje, peglanje, zidanje, oranje, kopanje….

Je li nedjelja za mene radni dan ili doista Dan Gospodnji? Kako izgleda moja nedjelja, moj Dan Gospodnji? Treća Božja zapovijed glasi: Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji! M.Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)