OSMA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Sedma kroz godinu

Čitanja: Sir 27, 4-7; Ps 91, 2-3. 13-14. 15-16; 1 Kor 15, 54-58; Lk 6, 39-45.


Evanđelje dana (Lk 6, 39-45)

„Iz obilja srca usta govore.“

U ono vrijeme:
Kaza Isus učenicima prispodobu: »Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti? Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj.
Sto gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: ‘Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku’, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.
Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga.
Dobar čovjek iz dobra blaga srca svojega iznosi dobro, a zao iz zla iznosi zlo. Ta iz obilja srca usta mu govore.«


Razmišljanje

U riznicama ili sefovima ljudi drže stvari koje su im dragocjene: novac, biserje, nakit, važne dokumente, umjetnička djela, dragocjene uspomene i sl. Odlomak iz Evanđelja koji danas razmatramo uspoređuje ljudsko srce upravo s takvom riznicom. Radi se o čovjekovoj duhovnoj nutrini u kojoj se nalaze dobre i loše stvari. Kad se u njoj skupljaju dobre stvari, na primjer: iskustvo Božje dobrote, oproštenja, blizine, prihvaćenosti, podrške, povjerenja, vjere, nade…, upravo to će čovjek moći dijeliti s drugima. Kada se pak ljudsko srce ispunjava negativnim iskustvima, primjerice: osuđivanje sebe i drugih, jurnjava za karijerom i priznanjem, težnja za ostvarenjem nezdravih ambicija…, to će negativno „blago” izbijati u obliku pakosti, ljubomore, mržnje, loših pretenzija, nepovjerenja, zavisti. Dobro bi bilo promatrati (bez osude) što najviše izlazi iz moga srca. Kakve riječi, geste, postupci, prevladavaju kada je u pitanju odnos s drugima? Oni su u biti samo vanjski znakovi (plodovi) onoga što je u nutrini. Stoga je dobro, promatrajući plodove, doći do panja, korijena vlastitog ponašanja. U toj potrazi dobro je skrenuti pozornost na blago koje skupljam u svome srcu. Što mi je najdragocjenije? O čemu najviše razmišljam? Oko čega se vrti moj život, moji planovi? Čime hranim svoju nutrinu? Za kojim vijestima i iskustvima najviše tragam? Što mi najviše vremena oduzima? Dopuštam li da se moje srce ispuni dobrom koje dolazi iz svetih sakramenata, razmatranja Božje Riječi, dobrog duhovnog štiva, razgovora koji izgrađuju i učvršćuju, dobroga društva? Ne opterećujem li svoje srce pretjeranom količinom informacija, ogovaranjem, negativizmom? Isus je rekao: Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce. (Mt 6,21) Isplati se dobro promisliti o tome što je zaista moje blago?! J.G.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)