DRUGA KORIZMENA NEDJELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Druga korizmena

Čitanja: Post 15, 5-12. 17-18; Ps 26, 1. 7-8a. 8b-9abc. 13-14; Fil 3, 17 – 4, 1 ili kraće Fil 3, 20 – 4,1; Lk 9, 28b-36.


Evanđelje dana (Lk 9, 28b-36)

„Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni.“

U one dane: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista.

I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše ¬svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: »Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji.« Nije znao što govori.
Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: »Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!« I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.


Razmišljanje

Isusovih je apostola bilo dvanaest, ali su samo trojica između njih imala privilegij upoznati Isusa na nešto drugačiji način i u tome stupnju da su vidjeli Njegovu slavu: povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni (…) No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu… (Lk 9, 28b-36) Znaš li što znači biti s Isusom ili što odlučuje o tome jesi li s Njim? Doživljavaš li radost kad si osvješćuješ da te voli, radost i želju da živiš s Njim i za Njega? Iskazuješ li ti svoju ljubav Isusu i dopuštaš li Mu da te preobražava Svojom milošću? Njegov poziv da upoznamo Njegovo Boštvo i slavu proizlazi iz prisnosti koju Isus želi uspostaviti s nama. Ne izabire nas da Ga upoznamo kao ova trojica apostola, ali želi da i naše haljine (naš život) sjajem blistaju. Poznata nam je Petrova, Jakovljeva i Ivanova reakcija na iskustvo boravka s Isusom: Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Korizma je stoga sračunata na izgradnju zdravog odnosa s Bogom, uspostavljanja prisnosti s Njim; ona je „trenutak“ u kojem dopuštamo da nas On Svojom milošću preobražava. Jesam li spreman da se to dogodi? Usudim li se vjerovati Gospodinu? Biti s Bogom je velika i stalna zadaća, a provjera vršimo li ju u svome životu su naši odnosi s drugima, kao i naša zauzetost u naviještanju Njegova nauka, Radosne Vijesti i naše svjedočenje o Njegovoj ljubavi. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)