Subota četvrtog korizmenog tjedna

James Tissot, Farizeji ispituju Isusa, 19. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Jr 11, 18-20; Ps 7, 2-3. 9bc-10. 11-12; Iv 7, 40-53.


Evanđelje dana (Iv 7, 40-53)

„Zar Krist dolazi iz Galileje?“

U ono vrijeme: Kad su neki iz naroda čuli Isusove riječi, govorahu: »Ovo je uistinu Prorok.« Drugi govorahu: »Ovo je Krist.« A bilo ih je i koji su pitali: »Pa zar Krist dolazi iz Galileje? Ne kaže li Pismo da Krist dolazi iz potomstva Davidova, i to iz Betlehema, mjesta gdje bijaše David?« Tako je u narodu nastala podvojenost zbog njega. Neki ga čak htjedoše uhvatiti, ali nitko ne stavi na nj ruke.
Dođoše dakle stražari glavarima svećeničkim i farizejima, a ovi im rekoše. »Zašto ga ne dovedoste?« Stražari odgovore: »Nikada nitko nije ovako govorio.« Nato će im farizeji: »Zar ste se i vi dali zavesti? Je li itko od glavara ili od farizeja povjerovao u njega? Ali ta svjetina koja ne pozna Zakona — to je prokleto!« Kaže im Nikodem — onaj koji ono prije dođe k Isusu, a bijaše jedan od njih: »Zar naš Zakon sudi čovjeku ako ga prije ne sasluša i ne dozna što čini?« Odgovoriše mu: »Da nisi i ti iz Galileje? Istraži pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje prorok.« I otiđoše svaki svojoj kući.


Razmišljanje

Isus je znak osporavan – kako je navijestio Arkanđeo Gabrijel. Jedni su protiv, a drugi za Njega. Jedni Ga hvale, a drugi Ga odbacuju i žele maknuti s „lica zemlje“, jer im smeta. Na pitanje svećeničkih glavara i farizeja: Zašto ga ne dovedoste?, stražari su odgovorili: Nikada nitko nije ovako govorio. Njegov govor, riječi, poticaji su ih „opčarali”! Govorio je drugačije od njihovih poglavara. Njegove riječi su im dodirivale srce. Istina o Bogu, čovjeku i ovom svijetu ih je – možemo reći – pomalo zbunila. Poslani su da Ga uhite – da obave svoj posao – a vraćaju se bez „plijena“. Božja Riječ koja je živa i životvorna istina, prodire u naše duše. Ona je drugačija. Nadahnjuje nas. Ako joj vjerujemo, Ona umiruje našu nemirnu, iskvarena savjest, donosi nam svoj mir. Potiče nas na dobro i odvraća od zla. D.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)