PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA – TIJELOVO

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA – TIJELOVO
Svetkovina

Čitanja: Post 14, 18-20; Ps 110, 1. 2. 3. 4; 1 Kor 11, 23-26; Lk 9, 11b-17.


Evanđelje dana (Lk 9, 11b-17)

“Svi su jeli i nasitili se.”

U ono vrijeme:
Govoraše Isus mnoštvu o kraljevstvu Božjem i ozdravljaše sve koji su trebali ozdravljenja.
Dan bijaše na izmaku. Pristupe dakle dvanaestorica pa mu reknu: »Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela jer smo ovdje u pustu kraju.« A on im reče: »Podajte im vi jesti!« Oni rekoše: »Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod.« A bijaše oko pet tisuća muškaraca.
Nato će on svojim učenicima: »Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset.« I učine tako: sve ih posjedaju. A on uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, blagoslovi ih i razlomi pa davaše učenicima da posluže mnoštvo.
Jeli su i svi se nasitili. I od preteklih ulomaka nakupilo se dvanaest košara.


Razmišljanje

Današnji odlomak iz Evanđelja što nam ga daje liturgija Crkve s obzirom na današnju svetkovinu Tijela i Krvi Gospodinove želimo razmatrati upravo u kontekstu ove Svetkovine. Narod je čitavo vrijeme uz Isusa, sluša Njegov nauk, gleda i doživljava čudesa ozdravljenja, pa i po cijenu noći provedene pod vedrim nebom i bez hrane; ne žele odstupiti od Njega. Učenici skreću Isusu pozornost na to i predlažu Mu da ih otpusti. No, Isus odgovora učenicima da oni dadnu jesti mnoštvu. Ovakav stav naroda nam govori da i mi trebamo biti spremni boraviti s Isusom, u Njemu tražiti istinu, u Njegovim riječima otkrivati svjetlo i mudrost, u Njegovim djelima pronalaziti ozdravljenje duše i tijela… Biti s Isusom pa i po cijenu gladi i nedostatka sigurnog utočišta… Vjerujući da nam s Isusom i u Njegovoj prisutnosti ništa neće nedostajati – Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Isus govori Svojim učenicima da oni dadu ljudima jesti: premda je Isus onaj koji umnaža kruh i ribe, koji daje hrane do sitosti, a učenici su ti koji hranu dijele. Isus nam se danas daje u Svojoj Crkvi u Euharistiji i potrebni su Mu poslužitelji oltara koji će narodu dijeliti Kruh Života i Kalež spasenja. Nasljednici apostola su danas oni preko kojih se Gospodin daje narodu koji je danas žedan, gladan Božje ljubavi, prisutnosti, Božjeg spasenja. Isus umnaža toliko kruha da ostaje dvanaest košara ulomaka napretek. Gospodin je velikodušan kad su u pitanju Njegovi darovi. Ne škrtari, ne uskraćuje nam Svoju ljubav, milosrđe… Najvažniji Dar jest On sam u Svome Tijelu i Svojoj Krvi. Čeznem li za tim Darom? Uzimam li Ga u izobilju? Prihvaćam li i koristim li milosti koje mi Isus želi dati po daru Euharistije? Posvješćujem li sebi da bez ovoga dara Tijela i Krvi moja vjera može oslabiti i da neće biti pravog duhovnog života u meni? D. M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)